luni, 9 aprilie 2012

Duminica Floriilor la Catedrala Patriarhală



Duminica Floriilor la Catedrala Patriarhală

În Biserica Ortodoxă a fost prăznuită ieri Intrarea Domnului în Ierusalim, cunoscută în popor drept Duminica Floriilor, datorită ramurilor de finic şi salcie şi florilor aduse drept recunoştinţă Mântuitorului Iisus Hristos. La Catedrala patriarhală, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de soborul catedralei, informează „Ziarul Lumina”.

După citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Ioan Evanghelistul, în care se face referire la ungerea Mântuitorului Iisus Hristos în Betania şi intrarea Sa în Ierusalim, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat recunoştinţa Mariei, sora lui Lazăr, pentru învierea fratelui ei, Marie ce nu trebuie confundată cu femeia păcătoasă din Nain care la mirul de mare preţ a adăugat şi lacrimile pocăinţei, dar şi recunoştinţa mulţimii care vede în Iisus din Nazaret pe Împăratul lui Israel. De asemenea, Preafericirea Sa a arătat că ungerea picioarelor Mântuitorului cu mirul de mare preţ de către Maria, sora lui Lazăr şi a Martei, prefigurează ungerea trupului Mântuitorului când a fost pus în mormânt, de aceea astăzi, în Biserica Ortodoxă, simbolul acestui mir al Mariei, Sfântul şi Marele Mir, este folosit, între altele, şi la ungerea Sfintei Mese din altar, care reprezintă mormântul Domnului, atunci când uşile altarului de la catapeteasmă sunt închise, precum şi tronul slavei Lui când uşile împărăteşti sunt deschise.

Recunoştinţa Mariei se prelungeşte în Biserică prin toate darurile pe care credincioşii le oferă Mântuitorului, precum împodobirea unui lăcaş de cult cu odoare sfinte, veşminte sau pictură. 'Şi astăzi sunt unii care zic, ca şi Iuda Iscarioteanul, că ar fi bine ca să nu mai zidim biserici, iar banii să-i dăm săracilor. Mântuitorul Iisus Hristos ne arată că e bine să facem şi una, şi cealaltă. Să-I aducem şi Lui recunoştinţă şi să ajutăm şi pe cei săraci. Biserica trebuie, deodată cu lucrarea ei de preamărire a lui Dumnezeu în Biserică, să se îngrijească şi de cei săraci, astfel încât niciodată să nu punem în opoziţie viaţa spirituală cu activitatea socială a Bisericii. Prin rugăciune, Liturghie, arătăm iubire faţă de Dumnezeu, iar prin faptele milostivirii faţă de săraci, arătăm iubire faţă de semenii noştri. Aceste două porunci ale iubirii nu se exclud, ci se leagă una de cealaltă spre slava lui Dumnezeu şi binele comunităţii umane', a arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a felicitat pe cei care şi-au serbat ieri onomastica şi a îndemnat la o trăire mai intensă a vieţii creştine, fiindcă lumea din jur nu ne ajută cu nimic să trăim creştineşte. 'Aceasta devine din ce în ce mai secularizată, mai uitătoare de Dumnezeu, mai puţin sensibilă la dimensiunea sacră sau sfântă a vieţii. Doar comunitatea rugătoare, Biserica, ne ajută să păstrăm credinţa, să creştem în iubire faţă de Dumnezeu prin rugăciune şi în iubire faţă de semeni prin fapte bune'. De asemenea, a anunţat că în Sfânta şi Marea Zi de Vineri, o delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, va pleca la Ierusalim pentru a aduce de la mormântul Învierii Domnului sfânta lumină
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu