miercuri, 9 noiembrie 2011

Aici poti vedea ingerul digital.ESTE FILMUL INTREG.

O noua raclă pentru moaştele Sfântului Mina


O noua raclă pentru moaştele Sfântului Mina

Noua raclă cu moaştele Sfântului Mare Mucenic Mina de la Biserica Sf. Mina – Vergu, Bucureşti, a fost sfinţită astăzi, 9 noiembrie 2011, de Patriarhul României. Slujba a fost oficiată în Paraclisul istoric din reşedinţa Patriarhală.

În cuvântul de invaţătură, după cum ne informează Radio TRINITAS, Preafericirea Sa a arătat responsbilitatea care trebuie să o avem în cinstirea adusă sfintelor moaşte.

“Iată s-a sfinţit o nouă raclă pentru Sfântul Mare Mucenic Mina care este ocrotitor al celor nedreptăţiţi, ajutor al celor păgubiţi şi păzitor al celor singuri. Este pentru noi o bucurie că putem cinsti după cuviinţă moaştele sfinţilor, mai ales cele ale martirilor, pentru că vedem, aşa cum s-a spus în rugăciunea alcătuită special pentru sfinţirea raclei, avem deodată bucuria şi datoria de a înfrumuseţa această cinstire a sfinţilor şi prin racle mai frumoase. Cele care au fost mai modeste sau cele care au fost făcute din lemn, acum se înnoiesc pentru că vom da seama de libertatea pe care o avem în exprimarea credinţei. În timp de prigoană nu s-a putut totdeauna desfăşura cultul de cinstire a sfinţilor în toată frumuseţea lui, iar când suntem liberi responsabilitatea noastră este mai mare”, după cum a spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Biserica Sf. Mina – Vergu,a fost ridicată în anul 1725 . Moastele Sfantului Mare Mucenic Mina se află în sfântul lăcaş din anul 1874. 

Schitul Darvari şi-a reînnoit veşmântul


Schitul Darvari şi-a reînnoit veşmântul

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a resfinţit ieri, 8 noiembrie, pictura şi icoanele din catapeteasma bisericii Schitului Darvari din Capitală. Tot cu prilejul hramului sfântului lăcaş a fost sfinţită şi noua raclă în care sunt aşezate moaştele a 16 sfinţi şi a fost inaugurat noul corp de chilii din incinta schitului.

Anul acesta s-au împlinit 15 ani de când Schitul Darvari a fost redeschis ca aşezământ monahal, după o lungă perioadă de funcţionare ca simplă filie a Bisericii Icoanei. Timp de un deceniu şi jumătate, călugării de la Darvari au lucrat necontenit pentru revigorarea vieţii duhovniceşti şi pentru înfrumuseţarea lăcaşului în care îşi înalţă rugăciunile zi şi noapte. Toate aceste eforturi au fost încununate ieri, când a fost săvârşită slujba de resfinţire a picturii şi a icoanelor din catapeteasma bisericii, recent restaurate, şi a fost sfinţită noua raclă pentru sfintele moaşte.

'Când se curăţă pictura unei biserici şi se resfinţeşte, ea ne îndeamnă să ne curăţăm şi noi sufletul ca să ajungem la frumuseţea cea dintâi a Sfântului Botez, iar curăţirea sufletului se face prin lacrimile Pocăinţei. Prin ele se resfinţeşte haina de la Botez. De aceea, Pocăinţa a fost numită un alt Botez. Înfrumuseţarea picturii, prin curăţire şi prin resfinţire, devine nu doar o lucrare tehnică, ci şi o lucrare teologică, simbolică, pedagogică sau catehetică, de chemare a noastră la reînnoire duhovnicească. Să ne ajute Dumnezeu să învăţăm din restaurarea edificiilor vechi să ne restaurăm şi noi condiţia de creştini, să ne reconsolidăm în credinţă, în evlavie şi în fapta cea bună!', a spus Preafericitul Părinte Daniel.

În cuvântul de învăţătură, Patriarhul României a explicat legătura dintre Evanghelia care s-a citit la Sfânta Liturghie şi sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, prăznuiţi ieri în Biserica Ortodoxă. Preafericirea Sa a evidenţiat rolul sfinţilor îngeri în iconomia mântuirii oamenilor şi a amintit momentele semnificative din Sfânta Scriptură în care Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil i-au ajutat pe oameni şi le-au vestit voia lui Dumnezeu. 'Sfântul Arhanghel Mihail este Arhanghelul dreptăţii, iar Sfântul Arhanghel Gavriil este Arhanghelul bucuriei, al păcii, al purităţii, păzitorul mamelor care nasc, al fecioarelor, păzitorul monahilor şi monahiilor, păzitorul familiei. Aceşti doi Arhangheli sunt cei mai aproape de oameni şi participă la viaţa Bisericii ajutând pe sfinţi', a arătat Preafericirea Sa.

La finalul slujbei, Patriarhul României a acordat Ordinul 'Sanctus Stephanus Magnus' pentru clerici părintelui arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, stareţul Schitului Darvari, Ordinul 'Sanctus Stephanus Magnus' pentru mireni arhitectului Nicolae Vlădescu, iar primarului sectorului 2, Nicolae Onţanu, i-a dăruit o icoană cu Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, ca semn de recunoştinţă pentru sprijinirea lucrărilor care s-au desfăşurat recent la Schitul Darvari. Tot pentru implicarea deosebită în lucrările de restaurare şi înfrumuseţare a aşezământului, Preafericitul Daniel a acordat mai multor credincioşi Distincţia de vrednicie 'Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou' şi Diploma de onoare 'Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena'. De asemenea, după cum ne informează Ziarul Lumina, a dăruit pentru biserică o cruce de binecuvântare şi o Evanghelie, iar pentru biblioteca mănăstirii un set de cărţi tipărite recent la editurile Patriarhiei. După Sfânta Liturghie, Preafericitul Părinte Daniel a sfinţit noul corp de chilii din incinta schitului, construit cu sprijinul Primăriei sectorului 2.

Mănăstirile din oraşe combat pustiul spiritual

Patriarhul Daniel a vorbit şi despre rolul pe care îl au mănăstirile şi schiturile în marile oraşe în combaterea secularizării şi în umplerea golului spiritual din sufletele oamenilor. 'Mănăstirile din oraş sunt astăzi ca şi mănăstirile din pustie, pentru că s-a mutat pustia în oraş. În multe oraşe, oamenii trăiesc ca în pustie, nu pentru că ar lipsi oamenii, ci pentru că s-au pustiit sufletele prin necredinţă, prin lipsă de rugăciune. Sunt unele biserici în oraşe mari din Occident, transformate acum în magazine, în săli de sport, în moschee, în săli de sport, în hoteluri. Au fost vândute pentru că s-au pustiit. Acesta este pustia în oraş: sufletul pustiit. Secularizarea se poate descrie în candele stinse, biserici goale şi suflete pustii. În oraşele mari se simte un vid al relaţiilor dintre oameni. Deşi stau fizic aproape, oamenii nu se cunosc la bloc. Sunt pe acelaşi palier de 20 de ani, dar nu comunică. Starea de pustiire a relaţiilor de comunicare şi comuniune face din marile oraşe pustii ale timpurilor moderne. În astfel de pustii spirituale, o mănăstire este o oază de viaţă duhovnicească pentru că ceea ce se cultivă într-o mănăstire din oraş, prin rugăciune, mai multă decât în parohie, este tocmai comuniunea care combate pustia'
.

Pilda zilei

Un frate l-a intrebat pe avva Pimen: "Spune-mi un cuvant". El ii zice: "Parintii au pus plansul ca inceput al lucrarii noastre". Fratele intreaba din nou: "Mai spune-mi un cuvant". Batranul raspunde: "Lucreaza cat poti cu mainile, ca sa faci milostenie din castig. Caci este scris: «Milostenia si credinta curata de pacate»". Fratele intreaba: "Ce este credinta?". Batranul raspunde: "Credinta inseamna a trai in smerenie si a face milostenie".