vineri, 28 septembrie 2012

În iubire, omul nu rămâne neschimbat



În rugăciunea pentru lume cea din multă dragoste, omul ajunge până acolo unde nu se cruță întru nimic; iar când această jertfă lăuntrică va fi fost adusă, sufletul ajunge într-o adâncă pace întru toate. Însă după încetarea rugăciunii, iarăși văzând lumea afundată în suferințe și în întunerec, este din nou îndemnat spre rugăciune, iar această până în ultima clipă a vieții.
Revenind de la rugăciune la vârtoşenia vieții psihofizice, sufletul cearcă o anume tristețe pentru nedeplinătatea jertfei sale, ba chiar și o oarecare rușine pentru minciuna sa, precum este scris: «tot omul mincinos» (în slavonă: minciună) (Ps. 115: 2). Mincinos, căci nu rămâne neschimbat, iar dacă astăzi va fi zis: iubesc, mâine poate nu va mai află în sine acea iubire. Astfel treptat se naște în sufletul omului nevoia de a-și birui minciuna vieții și a-și duce rugăciunea până la dreptatea ultimă, ceea ce nu se atinge decât după moarte.
Cuviosul Siluan Athonitul” – Arhimandritul Sofronie, traducere din limba rusă Ierom. Rafail (Noica), editura Reîntregirea, Alba Iulia – 2009

In Premiera: Pr Arsenie Boca.Un om Luminat


Te Deum la Catedrala Patriarhală



Te Deum la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală din Bucureşti, astăzi, 28 septembrie 2012, începând cu orele 9:30, Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcopul Spaniei şi Portugaliei, a oficiat, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, slujba Te Deum-ului înaintea şedinţei de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Slujba Te Deum-ului a fost oficiată în prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României şi a membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Slujba Te Deum-ului a precedat Şedinţa de lucru a Sfântului Sinod care se va desfăşura în zilele de 28 şi 29 septembrie 2012, în Sala sinodală din Reşedinţa Patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Pe ordinea de zi a Sfântului Sinod se află proiectul de regulament pentru organizarea şi funcţionarea comisiei de pictură bisericească a Patriarhiei Romane şi alte teme referitoare la viaţa şi activitatea Bisericii Ortodoxe Romane
.

Episcopul Spaniei şi Portugaliei a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală



Episcopul Spaniei şi Portugaliei a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală

Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcopul Spaniei şi Portugaliei a oficiat în această dimineaţă, la Catedrala Patriarhală, Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

După cum este tradiţia în Biserica Ortodoxă, înaintea deschiderii lucrărilor Sfântului Sinod, unul dintre ierarhii Bisericii Ortodoxe Române, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, oficiază slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Patriarhală.

După Sfânta Liturghie, de la orele 9:30, va urma slujba Te Deum-ului la care vor participa Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi membrii Sfântului Sinod
.