joi, 1 decembrie 2011

Sărbătoarea Naţională la Catedrala Patriarhală



Sărbătoarea Naţională la Catedrala Patriarhală

FOTO: ZIARUL LUMINA

La Catedrala Patriarhală din București, de Ziua Naţională a României, s-a oficiat slujba de Te Deum, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură rostit la sfârşitul slujbei de Te Deum, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre rolul Bisericii Ortodoxe Române în Marea Unire de la 1918: „Unirea de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 a fost încoronarea idealurilor, aspiraţiilor şi eforturilor jertfelnice ale poporului român de-a lungul secolelor. Aşa cum s-a spus, Unirea de la Alba Iulia a fost făcută de întreg poporul român. Fiecare stare socială aducând o contribuţie la această Unire. Biserica a avut un rol deosebit de important în pregătirea şi realizarea acestei uniri, pentru că secole de-a rândul, când provinciile româneşti erau despărţite prin graniţe politice artificiale, Biserica a contribuit cel mai mult la menţinerea unităţii spirituale de cuget şi simţire românească. Mitropoliţii Moldovei au tipărit cărţi la Iaşi care în marea lor majoritate au fost destinate românilor din Transilvania. Acest adevăr este foarte bine subliniat de către Mitropolitul Varlaam al Moldovei în Cartea saRomânească de Învăţătură, Cazania din 1643, unde se spune că ea este destinată pentru întreaga seminţie românească. Deci, conştiinţa aceasta de unitate etnică naţională era exprimată de Biserică într-o formă fermă şi solemnă, dar şi eficientă în acelaşi timp”.

Referindu-se la cum trebuie să păstrăm conştiinţa unităţii naţionale, Preafericirea Sa a spus: „Astăzi, noi trebuie să menţinem conştiinţa unităţii naţionale, să pomenim pe toţi făuritorii Unirii celei Mari din 1918 şi să urmăm pilda lor. De aceea, ne înscriem cu Te Deum-ul de astăzi în marea linie a rugăciunilor Bisericii pentru unitate, libertate şi demnitate naţională. Totdeauna marile evenimente au fost precedate de slujbe, de rugăciune, de mulţumire adusă lui Dumnezeu şi de cerere adresată lui Dumnezeu ca cerere de ajutorare şi de întărire”.

Praznicului Sfântului Apostol Andrei, Ziua Națională a României și Recunoașterea Juridică de către Statul Italian a Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, sărbătorite la Sediul de la Roma, în seara de 30 noiembrie

     În seara de 30 noiembrie 2011, începând cu orele 19h, în saloanele oficiale de la sediul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, de la Roma, a avut loc o Recepție în cinstea Prăznuirii Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României și al episcopiei noastre și cu prilejul Zilei Naționale a României precum și al Recunoașterii Juridice a Episcopiei noastre de către Statul Italian.
     La Recepție au participat reprezentanți ai instituțiilor de stat, centrale și locale, române și italiene, reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe Surori de la Roma, reprezentanți ai Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creștinilor și ai Vicariatului Romei, precum și din partea Bisericii Catolice Române din Roma, membrii ai Consiliului Eparhial și ai Permanenței Eparhiale, părinți protopopi și parohi ai diferitelor parohii din Roma și din cuprinsul eparhiei, precum și alți prieteni și colaboratori ai Centrului Eparhial.
     După cuvântul de salut și de bun venit al Preasfințitului Părinte Siluan, au luat cuvântul Excelența Sa Domnul Răzvan Rusu, Ambasadorul României în Italia, Doamna Sandra Sarti, Prefect al Republicii Italiene și responsabil al Direcției Centrale pentru Culte, din cadrul Ministerului de Interne, Excelența Sa Domnul Bogdan Tătaru Cazaban, Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, și Excelența Sa Giuseppe Marciante, Episcop Auxiliar al Vicariatului Romei pentru Sectorul Est al Romei.
     Seara a fost încununată de un concert de muzică bisericească și de colinde tradiționale susținut de o un grup coral psaltic compus din clerici și mireni de la Roma și împrejurimi și de o corala mixtă compusă din tineri de la parohia ”Zămislirea Maicii Domnului”, Roma – La Rustica.
     Seara s-a încheiat cu o frumoasă agapă pregătită de ostenitorii Centrului Eparhial.

DEPARTAMENTUL DE INFORMARE ȘI MASS MEDIA
AL EPISCOPIEI ORTODOXE ROMÂNE A ITALIEI

"Moartea nu vine sa-i faci o cafea".
                                                          Parintele Arsenie Papacioc

Pilda zilei

Un frate i-a spus avvei Pimen: "Ori de cate ori cad in vreun pacat nenorocit, cugetul ma roade si ma invinuieste: «De ce-ai cazut?»". Batranul i-a raspuns: "Oricand, la orice ora ar cadea cineva in greseala, daca spune: «Am gresit», indata se linisteste".