joi, 25 octombrie 2012

Slujba Privegherii în cinstea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir



Slujba Privegherii în cinstea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Pe scena special amenajată din apropierea Catedralei Patriarhale, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord oficiază, la această oră, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, Slujba Privegherii în cinstea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. La sfânta slujbă oficiată pe Colina Bucuriei sunt prezenţi sute de credincioşi din toate colţurile ţării, dar şi pelerini care aşteaptă cu evlavie pentru a aduce cinstire sfintelor moaşte aşezate spre închinare în baldachinul special amenajat.

Răspunsurile liturgice sunt date de către corul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, cinstit în Biserica Ortodoxă la 26 octombrie, s-a născut în Tesalonic în a doua jumătate a secolului al III-lea şi a pătimit pentru credinţa în Domnul nostru Iisus Hristos, trecând la cele veşnice la 26 octombrie 303 tot în acest oraş. Părinţii săi au fost creştini, tatăl său fiind şi conducătorul oraşului Tesalonic. După moartea părinţilor, împăratul Maximian, cunoscându-i înţelepciunea, i-a încredinţat lui Dimitrie conducerea Tesalonicului în locul tatălui său, zicându-i: 'Păzeşte-ţi patria şi curăţeşte-o de creştini'. Astfel, Dimitrie a fost pus în situaţia de a alege între a împlini porunca împăratului şi a merge pe calea Mântuitorului Iisus Hristos. A ales să urmeze pe Hristos şi a început să propovăduiască Cuvântul Domnului în Tesalonic.

Aflând că Sfântul Dimitrie era creştin, împăratul a venit în Tesalonic pentru a-şi serba prin jocuri publice victoria asupra sarmaţilor şi a poruncit ca Dimitrie să fie închis în temniţă. Între prietenii din Tesalonic ai Sfântului Dimitrie era şi un tânăr creştin pe nume Nestor. Acesta, văzând cum Lie gladiatorul omora în arenă pe toţi luptătorii, printre care se aflau şi creştini, a venit la Sfântul Dimitrie şi i-a cerut să se roage pentru el deoarece voia să lupte cu Lie. Sfântul Dimitrie l-a însemnat cu semnul crucii şi i-a spus:'Şi pe Lie vei birui, şi pe Hristos vei mărturisi'. Astfel, cu ajutorul lui Dumnezeu, Nestor biruie pe Lie gladiatorul, însă a atras mânia împăratului Maximian, care a dat poruncă să fie scos afară din oraş şi omorât. În dimineaţa zilei de 26 octombrie 303, ostaşii au intrat în temniţa Sfântului Dimitrie şi din porunca împăratului l-au străpuns cu suliţele, Sfântul Mucenic Dimitrie suferind astfel moarte martirică. Creştinii au luat în noaptea următoare trupul Sfântului Mucenic şi l-au îngropat, iar deasupra mormântului au zidit o bisericuţă în care se săvârşeau multe minuni.
Sursa:Patriarhia.ro

Scrieri Pentru Suflet.


Intrebat-a avva Marcu pe avva Arsenie, zicand : bine este a nu avea cineva in chilia sa
mangaiere? Ca am vazut pe un frate care avea putine verdeturi si le smulgea pe ele. Si a zis
avva Arsenie: bine este, dar dupa asezarea omului. Ca de nu va avea putere intr-acest chip de
petrecere, iarasi le sadeste pe ele.

Arhiepiscopul Vasili Krivoşein (+ 1985), ucenicul Cuviosului Siluan Athonitul



Nota foto: 1. Cuviosul Siluan Athonitul (+ 1938); 2. Monahul Casian Korepanov; 3. Ierodiacon Sofronie Saharov, ucenicul și biograful Cuviosului Siluan, ctitorul Mănăstirii Cinstitului Înaintemergător de la Essex, UK († 1993); 4. Monahul Vasili Krivoşein, viitor Arhiepiscop de Bruxelles (+ 1985); 5. Studentul Roman Strijkov.
După numele de mirean Vsevolod Krivoşein, Arhiepiscopul Vasili s-a născut la Petersburg. Tatăl lui a fost ministru şi vicepreşedinte al guvernului rus. Vsevolod a studiat filologia la universităţile din Petersburg şi Moscova. […] În anul 1920 a plecat în străinătate şi a vizitat Egiptul, Constantinopolul şi Parisul. Şi-a continuat studiile filologice la Sorbona şi Moscova. A învăţat bine limba greacă şi s-a ocupat cu studiul Părinţilor Bisericii.
În toamna lui 1925 a plecat în Sfântul Munte, [ca să se facă monah]. A intrat în mănăstirea Sfântului Panteleímon, unde a fost tuns în 1927. S-a legat duhovniceşte de Sfântul Siluan († 1938) şi de biograful acestuia, Stareţul Sofronie [Saharov] († 1993). A slujit mănăstirea vreme de mulţi ani la rând de pe diferite poziţii. Ca secretar şi ca membru al Sinaxei Stareţilor, ca reprezentant al acesteia şi apoi ca Epistat al Sfintei Chinotite. În 1941 este numit membru al comisiei Sfintei Chinotite însărcinate cu redactarea unei scrisori adresate lui Adolf Hitler, pe care el însuşi a tradus-o în germană şi prin care se solicita protecţia Sfântului Munte din partea trupelor germane de ocupaţie. Această scrisoare şi-a atins scopul, pentru că Sfântul Munte nu a suferit nici o pagubă din partea armatei germane, în urma ordinului lui Hitler. A fost şi membru al unei comisii compuse din 16 membri, însărcinate cu redactarea Cartei Statutare a Sfântului Munte, pe care el nu a mai semnat-o în cele din urmă, din pricina presiunilor venite din partea slavilor.
Pe durata celor 25 de ani de şedere în Sfântul Munte nu s-a ocupat doar de chestiuni administrative, nici nu a fost absorbit de acestea. S-a rugat şi a studiat mult. Rod al cercetărilor sale este primul studiu teologic important:Învăţătura ascetică şi dogmatică a Sfântului Grigorie Palama. I-a iubit cu deosebire pe Părinţii Greci şi a devenit un foarte bun cunoscător al Sfântului Grigorie Palama şi al Sfântului Simeon Noul Theolog. Vorbea perfect limbile rusă, germană şi greacă.
În 1951, cu binecuvântarea mănăstirii, a plecat la Oxford. A fost redactorul excepţionalului Dicţionar al Părinţilor Grecieditat la Oxford. Vreme de un deceniu a studiat în diferite biblioteci manuscrise ale Sfântului Simeon Noul Theolog, pe care le-a adus la lumina tiparului. În 1951 a fost hirotonit diacon şi preot de către Petru, Episcopul Dalmaţiei. În 1959 a fost hirotonit la Londra episcop-vicar de Volokolamsk cu reşedinţa la Paris de către Arhiepiscopul Nicolae († 1961) şi de Episcopul Antonie (Bloom) de Suroj († 2003). În 1960 a fost aşezat Arhiepiscop de Bruxellles.
Este autorul unei bogate opere scriitoriceşti, în care se distinge profunda lui cunoaştere a izvoarelor Sfinţilor Părinţi, gândirea teologică tradiţională şi abordarea adecvată a problemelor pastorale contemporane. În 1952 a scris despre Sfântul Munte şi despre viaţa duhovnicească din Biserica Ortodoxă. Arhiepiscopul Vasili nu a uitat niciodată Sfântul Munte. Toată viaţa şi-a petrecut-o în scrierea cărţilor duhovniceşti, în studiu şi în rugăciune.
Potrivit lui K. Kavarnós, «apariţia lui Gavriil Dionisiatul († 1983), a lui Theoclit Dionisiatul († 2006) şi a lui Krivoşein († 1985) arată o importantă revigorare a trăirii mistice ortodoxe în Sfântul Munte în timpul secolului al XX-lea. Marele interes al acestora pentru viaţa mistică este vădit din admiraţia lor faţă de teologii mistici, precum Simeon Noul Theolog, Grigorie Palama şi Nicodim Aghioritul».
A adormit întru Domnul ca Arhiepiscop de Bruxelles şi Belgia pe data de 22 septembrie 1985, la Leningrad.
Izvoare – Bibliografie:
Δ. Λ. Σταθόπουλου, Κριβοσέϊν Βασίλειος, ΘρησκευτικήκαιΗθικήΕγκυκλοπαίδεια [Enciclopedia de Religie şi Morală], vol. 7, Atena 1965, coloanele 1032-1034.
Δ. Γ. Τσάμη, ΆγιονΌροςΠροσέγγισηστηνπρόσφατηιστορίατου [Sfântul Munte, Abordare a istoriei lui recente], Θεσσαλονίκη 1990, pp. 22-25.
Κ. Π. Καβαρνού, ΤοΆγιονΌρος [Sfântul Munte], Atena 2000, pp. 41-42.
Αγιορειτική Φωτοθήκη (www.athosprosopography.blogspot.gr)

Sfântă Liturghie la Catedrala Patriarhală



Sfântă Liturghie la Catedrala Patriarhală

Pelerinii veniţi pe Colina Bucuriei să se închine sfintelor moaşte ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, unui fragment din moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi moaştelor Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor pot participa astăzi, 25 octombrie 2012, la sfintele slujbe oficiate în Catedrala Patriarhală.

La această oră este săvârşită Sfânta Liturghie de către Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană sunt date de Grupul psalticPotirul al Mănăstirii Radu Vodă.
Sursa: Patriarhia.ro