sâmbătă, 1 octombrie 2011

Mesaj de condoleanţe la decesul tatălui P. Cuv. Pr. Vicar Atanasie


  În această dimineaţă, la Praznicul Acoperământului Preasfintei de Dumnezeu Născătoarei şi pururea Fecioarei Maria – 1 octombrie 2011, Eugen Rusnac,  tatăl Preacuviosului Părinte Atanasie, Vicarul Eparhial al Episcopiei noastre, a trecut la cele veşnice, în urma unui atac de cord, la vârsta de 51 de ani.
          Împreună cu toţi mebrii clerului şi cu credincioşii din eparhia noastră, rugăm pe Mântuitorul Hristos, Cel înviat din morţi, să odihnească sufletul robului Său Eugen, în lumina cea neînserată a Împărăţiei Sale, unde drepţii ca luminătorii strălucesc, şi să mângâie familia îndoliată şi pe toţi cei care azi sunt întristaţi de plecarea sa dintre noi.
          Veşnica lui pomenire, din neam în neam!
          Cu părintească binecuvantare şi îmbrăţişare pentru familia îndurerată,

† Episcopul Siluan  al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei

GÂNDUL ZILEI

”Părintele Serafim de la noi  de la mănăstire zicea: „Măi  frate, să ştii că Dumnezeu n -are pe nimenea de pierdut!”. E o realitate.  Adică Dumnezeu vrea să ne ajute, vrea să ne mîntuiască. Nu poate fără noi, dar e totdeauna gata de a ne ajuta”.
                                               PĂRINTELE TEOFIL
                                                                         PÂRÂIAN

MERINDE PENTRU SUFLET 01/10/2011

http://www.diocesiortodossa.it/merinde/merinde01octombrie.pdf

Acoperamantul Maicii Domnului


Acoperamantul Maicii Domnului este sarbatoarea randuita de Biserica in amintirea aratarii Maicii Domnului in biserica din Vlaherne. Pe 1 octombrie 911, se facea priveghere in aceasta biserica, pentru salvarea cetatii care era asediata. La ora patru dimineata, Maica Domnului s-a aratat inaintea poporului, stand in vazduh si rugandu-se cu lacrimi. Sfantul Acoperamant era tinut in maini deasupra capetelor credinciosilor. In jurul ei se aflau apostolii, sfintii si mucenicii.
Sfantul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis catre ucenicul sau iubit, Epifanie: "O vezi, frate, pe Imparateasa si Doamna tuturor cum se roaga pentru intreaga lume?" Iar Epifanie a zis: "O vad, Parinte, si ma minunez!".
Acesta este evenimentul pe care il prazanuieste Biserica astazi, spre a ne aminti ca prin nevointa si rugaciune, putem primi si noi, in greutatile vietii noastre, neincetatul ajutor al Maicii Domnului.

Amintim ca 1 octombrie este si Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice. Ea a fost stabilita in mod oficial in sesiunea ONU din decembrie 1991, la propunerea lui Arghir Anastasios, profesor la Universitatea din Atena.
Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfantului Apostol Anania;
- Sfintilor Mucenici Mihail din Manastirea Zovei si a 36 de monahi;
- Sfantului Cuvios Roman Melodul;
- Sfantului Mucenic Domnin;
- Sfantului Cuvios Ioan
- Sfantului Cuvios Grigorie Domesticul.
Maine, facem pomenirea Sfantului Mucenic Ciprian.

Pilda zilei

Un frate l-a intrebat pe avva Matoes: "Ma framanta un lucru: ce sa fac daca un frate vine in vizita sau in zi de post, sau dimineata?". Batranul ii zice: "In loc sa te framanti, mai bine mananca impreuna cu fratele. Asa faci bine! Dar daca mananci singur, fara sa astepti pe nimeni, atunci implinesti voia ta".