joi, 5 ianuarie 2012

Sărbătoarea Botezului Domnului la Sediul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei



Sărbătorirea Marelui Praznic al Dumnezeieștii Arătări a Domnului nostru Iisus Hristos (Teofania) a început la Sediul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei astazi 5 ianuarie când Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a slujit Slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia.
Mâine, la sărbătoarea Botezului Domnului (6 ianuarie), după Sfânta Liturghie oficiată la Paraclisul cu hramul Adormirea Maicii Domnului de la Centrul Eparhial, Preasfințitul Părinte episcop Siluan va oficia Sfinţirea cea Mare a Apei (Aghiasma Mare) pe esplanada din fața Reşedinţei Eparhiale în jurul orelor 11:30.
Tot cu această ocazie fa fi inaugurată o Sală de Cateheză și o Bibliotecă pentru copii, puse sub oblăduirea Sfintei Mucenițe Lucia, și vor fi binecuvântate ultimele lucrări de amenajare exterioară a spațiului de la Biserica Paraclisului Adormirea Maicii Domnului .

Programul slujirii ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române la Sărbătoarea Botezului Domnului



Programul slujirii ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române la Sărbătoarea Botezului Domnului

La Sărbătoarea Botezului Domnului membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române slujesc după următorul program pe care îl aflăm de la Radio TRINITAS:

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române va oficia slujba Sfintei Liturghii la Catedrala Patriarhală din București.

Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei va sluji la Catedrala Mitropolitană din Iași.

Înaltpreasfințitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului va sluji la Catedrala Mitropolitană din Sibiu.

Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului va sluji la Catedrala Mitropolitană din Cluj Napoca.

Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei va sluji la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Dumitru” din Craiova.

Înaltpreasfințitul Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord va sluji la Catedrala Mitropolitană din Nürnberg - Germania.

Înaltpreasfințitul Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale va sluji la Biserica ”Soborul Maicii Domnului şi Sfântul Ilie” din Limours - Franţa.

Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal va sluji la Catedrala Arhiepiscopală din Târgoviște.

Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța.

Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor va sluji la Mănăstirea ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava.

Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei va sluji la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia.

Înaltpreasfințitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului va sluji la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea, împreună cu Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Înaltpreasfințitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei va sluji la Catedrala Arhiepiscopală din Buzău.

Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului va sluji la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeș.

Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos va sluji la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi.

Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului va sluji la Catedrala Arhiepiscopală ”Sfânta Treime” din Arad.

Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei şi Harghitei va sluji la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc.

Înaltpreasfințitul Nicolae, Arhiepiscopul celor două Americi va sluji în Parohia românească ”Înălțarea Sfintei Cruci” din statul american California.

Preasfințitul Corneliu, Episcopul Huşilor va sluji la Catedrala Episcopală din Huși.

Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului va sluji la Catedrala Episcopală din Caransebeș.

Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei va sluji în Parohia Vașcău din Protopopiatul Beiuș.

Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei va sluji la Paraclisul Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu-Severin.

Preasfințitul Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor va sluji la Biserica ”Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Călărași.

Preasfințitul Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului va sluji în Parohia ”Sfinții Apostoli” din Zimnicea.

Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului va sluji la Catedrala Episcopală din Giurgiu.

Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaților va sluji la Catedrala „Sfânta Treime” din Corabia, județul Olt.

Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii va sluji la Catedrala Episcopală din Tulcea.

Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului va sluji în Parohia Românași din Protopopiatul Zalău.

Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei va sluji la Biserica ”Eroii Neamului” din Hunedoara.

Preasfințitul Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria va sluji la Catedrala Episcopală din Gyula.

Preasfințitul Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei va sluji la Mănăstirea ”Adormirea Maicii Domnului” din Roma - Italia.

Preasfințitul Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord va sluji în Parohia română din Jonckoping - Suedia.

Preasfințitul Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei și Noii Zeelande va sluji în Catedrala Episcopală ”Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Melbourne - Australia.

Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar Patriarhal va sluji la Biserica ”Așezămintele Brâncovenești – Domnița Bălașa”, Paraclis Patriarhal, din București.

Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor va sluji la capela Penitenciarului Rahova din București.

Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor va sluji la Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” din Târgu Neamț.

Preasfințitul Andrei Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului va sluji la Biserica ”Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Sibiu.

Preasfințitul Vasile Someşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului va sluji la Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Dej II, județul Cluj.

Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei va sluji la Catedrala Mitropolitană din Timişoara.

Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului va sluji la Catedrala ”Înălțarea Domnului” din Bacău.

Preasfințitul Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului va sluji la Biserica ”Sfântul Ioan Botezătorul” din München.

Preasfințitul Marc Nemțeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale va sluji în Parohia românească ”Sfântul Iosif” din Bordeaux - Franţa.

Preasfințitul Ioan Casian de Vicina, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor două Americi va sluji la Mănăstirea ”Acoperământul Maicii Domnului” din Quebec - Canada.

Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului va sluji la Catedrala Episcopală ,,Sf. Treime” din Baia Mare.

Preasfințitul Ignatie Mureșanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei va sluji la Catedrala Mitropolitană ”Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail” din Paris
.

Pilda zilei

Un monah s-a certat intr-o zi cu un alt monah dintr-o alta manastire. S-a cait dupa aceea si a vrut sa-si ceara iertare, dar celalalt monah nu mai voia sa stie de el, asa era de ranit. Monahul care s-a cait dorea sa se impartaseasca, dar nu se putea apropia de Trupul si Sangele Domnului, caci ranise pe fratele sau. Si cum se gandea la pocainta, si-a amintit de un cuvant din Liturghia Sfantului Vasile cel Mare: "glasuieste in inimile lor cele bune pentru Biserica Ta, pentru poporul Tau". Monahul si-a adus aminte de acest glasuieste si a zis: "Doamne! glasuieste in inima lui pentru pocainta mea, spune-i ca ma caiesc pentru ce am facut, ca-i cer iertare si ca eu il iert". Si data urmatoare cand l-a vazut, parca nu fusese niciodata nor pe cer, totul disparuse si impacarea lor era deja facuta.
 

Ajunul Bobotezei,Zi de post negru


Ajunul Bobotezei, zi de post negru
In Ajunul Bobotezei (5 ianuarie) se tine post negru, nu se mananca si nu se bea nimic. Canoanele Bisericii invata ca in Ajunul Bobotezei se ajuneaza total, (Canonul 1 al Sf. Teofil al Alexandriei), iar a doua zi se ia agheasma pe nemancate. In Tipicul Sfantului Sava se spune ca, daca Ajunul cade duminica sau sambata, nu se tine post negru. Postul din ziua de 5 ianuarie este pastrat din perioada secolele IV-VI, cand catehumenii se pregateau prin post si rugaciune timp de 40 de zile, sa primeasca botezul in seara acestei zile. Dupa ce primeau botezul, puteau sa participe pentru prima data la liturghia credinciosilor si sa se impartaseasca. Astazi, crestinii postesc in aceasta zi, pentru a putea gusta cu vrednicie din apa sfintita - Agheasma Mare.
In unele regiuni, in special in Moldova, crestinii ortodocsi gusta pe nemancate din Agheasma Mare timp de opt zile, de la Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), pana la 14 ianuarie - odovania praznicului. Se intampla ca cei opriti de la Sfanta Impartasanie, sa primeasca de la duhovnic, binecuvantarea de a lua Agheasma Mare. Insa, trebuie sa fim cu luare aminte la faptul ca Agheasma Mare nu poate inlocui Sfanta Impartasanie.
Alti preoti ii opresc pe credinciosi sa ia Agheasma Mare. In acest sens, Sfantul Sava spune: "acestia nu fac bine pentru ca prin darul lui Dumnezeu s-a dat spre sfintirea lumii si a intregii fapturi... Deci de unde este socotinta acestora pentru ca sa nu guste apa aceasta, deoarece trebuie sa stim ca nu pentru aceasta Apa este necuratia in noi, ci devenim necurati prin lucrurile noastre cele spurcate, iar noi ca sa ne curatim de acestea, bem fara de indoiala aceasta Sfanta Apa."
Cu Agheasma Mare se stropesc casele credinciosilor si locuitorii acestora, in Ajunul Bobotezei. Tot cu ea se stropesc si lucrurile care trebuie binecuvantate sau sfintite, cum ar fi de pilda, la binecuvantarea si sfintirea prapurilor, la sfintirea crucii si a troitelor, a clopotului, a vaselor si vesmintelor liturgice, la sfintirea icoanelor, a bisericilor, a antimiselor si a Sfantului si Marelui Mir.
Slujba de la Agheasma Mare
Daca Agheasma Mica se poate savarsi ori de cate ori credinciosii doresc acest lucru, Agheasma Mare se oficiaza de doua ori pe an, pe 5 ianuarie, in Ajunul Botezului Domnului si pe 6 ianuarie, in ziua praznicului Bobotezei.
In cadrul slujbei de sfintire a apei se citesc trei paremii, toate din prorocia lui Isaia (cap. XXV, 1-10; LV, 1-13 si XII, 3-6), apoi Apostolul (din I Cor. X, 1-4) si Evanghelia (de la Mc. I, 9-12), in care se prezinta in rezumat Botezul Domnului. Dupa ectenia mare se rosteste rugaciunea de sfintire a apei, compusa de Sfantul Sofronie al Ierusalimului, adresata Sfintei Treimi: ("Treime mai presus de fire..."). Preotul slujitor Il invoca de trei ori pe Sfantul Duh pentru sfintirea apei ("Tu Insuti, dar, Iubitorului de oameni Imparate, vino si acum prin pogorarea Sfantului Tau Duh si sfinteste apa aceasta") si binecuvanteaza de fiecare data apa cu mana, afundandu-o crucis in vasele cu apa. Apoi rosteste o noua formula de invocare a Sfantului Duh ("Insuti si acum, Stapane, sfinteste apa aceasta, cu Duhul Tau cel Sfant"), pe care preotul o rosteste tot de trei ori, binecuvantand de fiecare data apa, cu mana crucis.

La finalul slujbei, preotul slujitor afunda de trei ori crucea si busuiocul in apa cantand troparul Praznicului. "In Iordan botezandu-Te Tu Doamne ..."
In casele credinciosilor, agheasma se pastreaza la loc de cinste, in vase curate si dintr-insa se gusta pe nemancate, in zilele de post si ajunare. Potrivit invataturiiSfintilor Parinti, "firea apei celei sfinte este ca sa spele si trupul si sufletul, sa-l sfinteasca, sa-l innoiasca si sa-l faca fiu al lui Dumnezeu".

Sărbătoarea Botezului Domnului la Catedrala Patriarhală



Sărbătoarea Botezului Domnului la Catedrala Patriarhală

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE
, ne informează:

La sărbătoarea Botezului Domnului (6 ianuarie), după Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va oficia Sfinţirea cea Mare a Apei (aghiasma mare) în faţa Reşedinţei patriarhale, în jurul orelor 11.30.

Astăzi, 5 ianuarie 2012, în ajunul praznicului Botezului Domnului, în curtea Catedralei patriarhale a fost înălţată o cruce din cetină de brad, împodobită cu flori şi busuioc.

De asemenea, au fost pregătite vasele cu o capacitate de peste 6.000 de litri de apă care, după sfinţire, va fi oferită credincioşilor prezenţi la Catedrala patriarhală cu prilejul sărbătorii Botezului Domnului.

Ajunul Bobotezei la Patriarhie



Ajunul Bobotezei la Patriarhie

La Catedrala Patriarhală a fost oficiată pe 5 ianuarie 2011 Slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia Sărbătorii Botezului Domnului. De dimineaţă au fost săvârşite Ceasurile împărăteşti, slujbe care se săvârşesc în Biserica Ortodoxă doar de trei ori pe an: în Vinerea Mare, în Ajunul Crăciunului şi în Ajunul Bobotezei. Dacă Ajunul Botezului Domnului cade în timpul zilelor săptămânii atunci în ziua de Ajun se oficiază Liturghia Sfântului Vasile Cel Mare, iar în ziua Sărbătorii Epifaniei Domnului se oficiază Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, conform rânduielilor tipiconale din Biserica Ortodoxă. 

Sfânta Liturghie a fost oficiată de părintele arhim. Timotei Aioanei, Mare Ecleziarh al Catedralei Patriarhale şi Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Imediat după Sfânta Liturghie a fost săvârşită Slujba Aghesmei Mari.

Slujba Aghesmei Mari se săvârşeşte atât în ajunul Bobotezei, când se sfinţeşte apa cu care preoţii binecuvintează apoi casele credincioşilor, cât şi în însăşi ziua Bobotezei, când se sfinţeşte Agheasma pe care credincioşii o iau la casele lor, pentru tot anul.

Sfinţirea apei sau Agheasma are o veche tradiţie în Biserica creştină, iar în Constituţiile Apostolice sfinţirea apei este atribuită Sf. Ap. Matia: „Despre apă şi untdelemn hotărăsc eu, Matia, ca să binecuvânteze episcopul apa şi untdelemnul, iar dacă lipseşte episcopul, atunci s-o binecuvânteze preotul dimpreună cu diaconul“.