vineri, 3 februarie 2012

Gândul zilei

 “Fiecare dintre noi este pictorul propriei sale vieţi: suf letul este pânza,virtuţile sunt culorile,iar Hristos este modelul pe care trebuie să-L pictăm.”
                                            SFÂNTUL GRIGORIE DE NYSS

MERINDE PENTRU SUFLET 03/02/2012

http://www.diocesiortodossa.it/merinde/merinde02februarie2012.pdf

Dumnezeu a împlinit aşteptarea de veacuri



Dumnezeu a împlinit aşteptarea de veacuri

Biserica Ortodoxă a prăznuit ieri, 2 februarie 2012, Întâmpinarea Domnului Iisus Hristos de către Dreptul Simeon şi Proorociţa Ana, la Templul din Ierusalim, la 40 de zile de la Naştere. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în cuvântul de învăţătură rostit în Paraclisul 'Sfântul Grigorie Luminătorul' din Reşedinţa patriarhală a vorbit despre aşteptarea lui Mesia şi împlinirea acesteia prin arătarea Pruncului Iisus, informează Ziarul Lumina.

Întâmpinarea Domnului este praznicul bisericesc care rememorează momentul aducerii la Templu a Pruncului Iisus pentru a fi închinat lui Dumnezeu, aşa cum cerea legea lui Moise pentru cei întâinăscuţi de parte bărbătească. Acest eveniment se înscrie în tradiţia iudaică. Orice familie trebuia să mulţumească lui Dumnezeu şi să aducă o jertfă pentru că au dobândit un copil. La Templu, Pruncul a fost întâmpinat de bătrânul Simeon, care avea înştiinţarea de la Dumnezeu că-L va vedea pe Mesia.

Preafericitul Părinte Patriarh a arătat, în cuvântul de învăţătură, că dreptul Simeon întruchipează rădăcina curată a poporului evreu pe care s-au altoit toţi cei care au crezut ulterior. 'Dreptul Simeon reprezintă pe întreg poporul lui Israel care aştepta de veacuri venirea lui Mesia, Cel proorocit, Cel făgăduit, Cel promis, şi această aşteptare este rezumată în expresii ale proorocilor şi ale drepţilor din Vechiul Testament în cuvintele 'Aşteptând, l-am aşteptat pe Domnul'. Această aşteptare activă, dorinţa duhovnicească puternică, de a-L întâlni pe Hristos, Unsul lui Dumnezeu, faţă către faţă, este exprimată în modul cel mai intens în persoana dreptului Simeon. Este semnificativ faptul că dreptul Simeon a crezut că făgăduinţa se va împlini şi aceasta arată puterea credinţei mai presus de calculul omenesc şi mai presus de vârsta trupului şi de firescul vieţii umane', a spus Preafericirea Sa.

Dorinţa lui Simeon şi încredinţarea lui Dumnezeu au devenit în Simeon dătătoare de viaţă, astfel că el a reuşit prin puterea Duhului Sfânt să biruiască rânduiala stricăcioasă a firii, şi a trăit mai mult decât toţi oamenii din timpul lui. Dumnezeu a fost credincios încredinţării pe care i-a făcut-o lui Simeon că nu va vedea moartea până ce nu-L va vedea pe Mesia, iar Simeon a dobândit viaţă şi a fost îndreptat şi călăuzit de Duhul Sfânt spre Hristos.

Alături de Simeon, Pruncul a fost întâmpinat şi de proorociţa Ana, care trăise 84 de ani în post şi rugăciune aşteptând mântuirea lui Israel
.

Aici Ruga Iți este Ascultată

Am pasit pentru prima oara la Sihastria Putnei inaintea admiterii la facultate.Tocmai terminasem Bacul cu bine, mai aveam la dispozitie o saptamana sa ma pregatesc. Dar...apare la orizont o plecare in Bucovina,cu prietenii. Fara sa stau prea mult pe ganduri, hotarasc sa plec in pofida comentariilor mamei, care, cu buna intentie, imi spune sa stau acasa. Admiterea bate la usa (subiecte grele, multi candidati).
In Bucovina, vizitam Voronet, Moldovita, Sucevita, Humor, Putna si.... Sihastria Putnei.
Aflat la 3 km de legendara Putna, micul schit (acum manastire in toata regula), impresioneaza prin simplitate si duhovnicie. Patrundem in bisericuta mica si recent pictata. Aici ne imbie mirosul de tamaie. Un calugar ne primeste cu caldura si incepe a depana povestea schitului.
Ajungem si la Icoana Facatoare de Minuni a Maiciii Domnului. Aceasta pare a ne urmari cu privirea-I blanda in orice colt al bisericii. Aflam ca a trecut prin mainile turcilor, prin razboaie si a stat cativa ani in casa unor sateni .In cele din urma, acestia se hotarasc s-o doneze bisericii, fiindca locul Ei era acolo. Aici incep vindecarile (bolnavi, copii paralizati, epileptici, demonizati).
Dupa ce parintele termina povestea, trecem prin fata Icoanei, fiecare, pentru a ne inchina si a ne spune pasul. Asa fac si eu.... aveam emotii foarte mari cu admiterea. La iesire, cumparam vederi si iconite de buzunar, pentru cei dragi.
Iata vine si ziua mult asteptata (20 iulie 2004). Emotii peste emotii, rugaciuni peste rugaciuni, participare la Sf.Liturghie (ca doar e Sf.Ilie) si... ora 4 dupa-amiaza! Ma inarmez cu buletin, marker negru si iconita de la Sihastria Putnei.
Ce a urmat, nu se poate explica in cuvinte. Cert este ca eu am devenit studenta la medicina. Ruga mi-a fost ascultata!Si de fiecare data cand merg la Sihastria Putnei, Maica Domnului ma asteapta. Dupa ce plec,se infaptuiesc minuni in viata mea! Ea stie ce vreau si, chiar fara sa-I cer,daca imi este de folos, imi daruieste!
Acum stie ce-mi doresc! De mi-ar fi de folos! Dar numai Maicuta Sfanta stie ce va fi!
Multumesc Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu pentru grija-Ti nemarginita!

Pilda Zilei

Un frate l-a intrebat pe avva Pimen: "Cum trebuie sa fiu in locul in care traiesc?". Batranul i-a spus: "Simte-te precum un strain, ca sa nu cauti sa-ti azvarli cuvintele inaintea ta. Asa vei avea liniste".