vineri, 22 iunie 2012

Sfinţirea bisericii de la Muzeul Aviaţiei



Sfinţirea bisericii de la Muzeul Aviaţiei

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a sfinţit astăzi, 22 iunie 2012, la sărbătoarea Sfântului Grigorie Dascălul, prima biserică închinată Eroilor Aviaţiei Române. Alături de Preafericirea Sa s-a aflat şi Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal. La eveniment au participat peste 300 de cadre militare şi zeci de credincioşi din Capitală.

După slujba de sfinţire, Patriarhul României le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa construirii de biserici în cinstea celor căzuţi la datorie.

„Aici se face legătura între Cer şi pământ. Aici pe pământ se deschide o poartă a Cerului pentru că biserica nou-sfinţită este plină de harul ceresc. Ea a fost darul lui Dumnezeu pentru noi până în ziua sfinţirii, iar de acum încolo este Casa lui Dumnezeu pentru noi şi poartă a Cerului, pentru că Dumnezeu dăruieşte darurile Sale celor care aduc daruri. A fost darul nostru pentru Dumnezeu până la sfinţire şi darul lui Dumnezeu pentru oameni. Biserica aceasta însă are un specific aparte. Este unică în felul ei prin faptul că ea a fost zidită într-un muzeu şi anume, Muzeul Aviaţiei Române. Este o biserică construită în amintirea tuturor eroilor aviatori dintre cele două războaie mondiale şi a celor care şi-au jertfit viaţa după perioada respectivă. Este o biserică a recunoştinţei, a pomenirii, a comemorării şi a comuniunii prin rugăciune. Este o biserică a demnităţii Aviaţiei care nu uită pe cei ce s-au jertfit, pe cei care s-au dăruit şi pe cei care s-au jertfit la datorie”, a spus Preafericirea Sa, după cum informează Radio TRINITAS.

Lăcaşul de cult are ca ocrotitori pe Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul şi pe Sfântul Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei.

În cuvântul de învăţătură Preafericirea Sa a evocat şi personalitatea Sfântului Ierarh sărbătorit astăzi de Biserica noastră.

„Sfântul Grigorie Dascălul este un model de ierarh deodată cultivat şi cultivator de virtuţi. A ajutat o mulţime de bolnavi, de văduve şi de săraci. Însă, în mod deosebit a pătimit pentru că a fost un bun român, a fost un luptător. În anul 1823 când a fost ales mitropolit a schimbat egumenii sau stareţii mănăstirilor închinate străinilor încercând să pună ordine şi nu a mai trimis toţi banii în străinătate la Locurile Sfinte, ci doar o parte din ei, pentru a plăti datoriile multe acumulate ale mitropoliei Ţării Româneşti. Ocrotitorul bisericii acesteia este un om nu numai învăţat, ci şi un patriot, un om cu dragoste de ţară şi popor”.

Lăcaşul de cult este amplasat în incinta Muzeului Naţional al Aviaţiei, din Sectorul 2 al Bucureştilor
.