joi, 8 martie 2012

GÂND PENTRU ȚARĂ de Elena Draniceriu


GÂND PENTRU ȚARĂ

 
de Elena Draniceriu

O, țară zidită pe trupurile neamului meu,
Și fruntea-ți ajunge la picioarele lui Dumnezeu,
Prin frunțile de lumină a sufletului românesc,
Deopotrivă mărturisitori și mucenici pe altarul strămoșesc!...
O, viteji fii și fiice născuți din apa și Duh,
Stejari îmbrățișând al tarii albastru văzduh,
Și voi, muguri de flori sau pomi răsăriți din pământ,
Ce viața v-ați jertfit pentru țară și al Domnului Cuvânt!...
De la Dunăre și Mare, până-n vârful Carpaților,
Cresc ca iarba, crucile nevăzute ale jertfelnicilor,
Și de la Nistru până la Tisa, țărâna strigă mereu:
- Doamne Iisuse Hristoase, Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu,
Pentru rugăciunile Maicii Tale prea iubite,
                                           miluiește neamul meu!

8 Martie

Cand eram copil imi dadeam toata silinta sa-i fac mamei mele cel mai frumos cadou de 8 Martie. Pentru mine ziua de 8 Martie era ziua ei. Peste ani m-am intalnit cu multe lucruri iesite din mainile mele. Mama le pastrase. Nu facuse acest lucru pentru ca erau inedite, pentru ca descoperea cat de talentat eram. Nicidecum. Nu le aruncase pentru ca nu le despartise de daruitor, adica de mine.
Sunt multi care spun ca mama trebuie cinstita in Duminica Mironositelor (a treia dupaPasti), ca ziua de 8 Martie este o sarbatoare necrestina. Nu spun sa nu o cinstim in aceasta duminica, cer doar ca si in aceasta zi sa avem constiinta darului. Si sa fim sinceri, cati dintre noi au daruit si mai daruiesc mamelor ceva in aceasta duminica?
Sigur, e de plans cand vezi ca omul a ajuns sa daruiasca de 8 Martie din dorinta de a poseda si de a stapani peste cineva. Daruieste nu din dragoste, ci pentru a-i creste sentimentul propriei grandori. Vede in astfel de zile prilejuri de a dovedi celorlalti cat de important este.
8 Martie face parte din bogatia vietii mele. Cand am descoperit ca exista Duminica Mironositelor, nu am incercat sa uit de bucuriile mele din copilarie. Mi-am dorit sa aduc si in alte zile bucuria darului. Asa ca daruiti si de 8 Martie daca puteti. Sa nu va opriti din dar pe motiv ca aceasta zi ar fi necrestina. Veti vedea ca e minunat sa auzi "Acest lucru il am de la bunica, pe acesta de la fiu, pe celalalt de la sot …", daruri nedespartite de daruitor.

Pilda Zilei

Un om de stiinta i-a spus unui copil care credea in Dumnezeu, ca daca va fi in stare sa-L arate pe Dumnezeu ii va da o portocala. 

Copilul i-a raspuns:

- Eu am sa va daruiesc doua portocale daca imi veti arata un loc in care sa nu fie prezent Dumnezeu.