luni, 13 februarie 2012

Gândul zilei

”Dumnezeu face minuni când cineva participă cu inima sa la durerea celuilalt.”
                                                    PĂRINTELE 
                                                            PAISIE AGHIORITU

MERINDE PENTRU SUFLET 13/02/2012

http://www.diocesiortodossa.it/merinde/merinde13februarie2012.pdf

O poveste cu doua stele (Nestemate duhovnicesti vol II)

A existat cândva un om foarte sărac, care nu mânca şi nu bea decât la apusul soarelui. În semn de apreciere cerească pentru aceasta, apăruse deasupra unui munte din apropiere – sau cel puţin aşa credea acel om – o stea frumoasă a cărei lumină putea fi văzută chiar şi în timpul zilei. Nimeni nu ştia de ce steaua nu se mişca din locul său ca toate celelalte stele.
Într-o zi, omul nostru s-a decis să urce pe munte spre steaua mult iubită. Întâlni pe drum o fetiţă din sat care dorea şi ea să urce pe munte. El a invitat-o pe fetiţă să bea apă şi să mănânce, dar aceasta a refuzat.
I-a spus că nu va bea şi nu va mânca decât după ce va face el aceasta. Bietul om a intrat astfel într-o mare încurcătură. Nu dorea să întrerupă asceza sa, adică postul până la apusul soarelui, dar nici nu-l lăsa inima să vadă sărmana fată suferind de foame şi de sete. De aceea a băut pe dată şi a şi mâncat. Fetiţa a băut şi ea şi a mâncat.
După aceasta omul nostru, urmând poteca, nu îndrăznea să privească spre vârful muntelui, fiind absolut sigur că steaua apărută în onoarea lui dispăruse.
Şi acum trebuie să vă imaginaţi surpriza acestui om când, privind în cele din urmă în sus, a văzut strălucind în toată puterea, nu doar una, ci două stele minunate.
Aşa e bine să punem şi noi în vârful muntelui credinţei numai stele frumoase şi strălucitoare. Aşa să ne ajute Bunul Dumnezeu!

Pilda Zilei

Se spune despre avva Pafnutie, ca degraba nu bea vin. Dar calatorind odata s-a aflat intr-o ceata de talhari si i-a gasit pe ei band vin. Deci il cunostea pe el mai marele talharilor si il stia ca nu bea vin. Vazandu-l tare ostenit, a umplut un pahar cu vin si luand sabia in mana, i-a zis batranului:
- De nu vei bea, te omor.
Si cunoscand batranul ca porunca lui Dumnezeu va sa faca si vrand si-l castige, a luat si a baut. Iar mai marele talharilor si-a cerut iertare de la el, zicand:
- Iarta-ma, avvo, ca te-am necajit !
Si a zis batranul:
- Cred lui Dumnezeu, ca pentru paharul acesta va face cu tine mila si in veacul de acum si in cel viitor.
Zis-a mai marele talharilor:
- Cred lui Dumnezeu ca de acum nu voi mai face rau nimanui.
Si a castigat batranul toata ceata, lasandu-si voia sa lui Dumnezeu.