joi, 26 iulie 2012

Merinde pentru Suflet – 26 iulie 2012

Merinde pentru Suflet – 26 iulie 2012

"Merinde pentru Suflet" - poate fi vizualizată în format PDF aici >>

Scrieri Pentru Suflet.

Era cineva, ce vana prin pustie dobitoace salbatice si a vazut pe avva Antonie glumind cu
fratii si s-a smintit.
Iar batranul vrand sa-l incredinteze pe el, ca trebuie cate putin sa se pogoare fratilor, i-a zis
lui: pune sageata in arcul tau si intinde. Si a facut asa. Si a zis lui: intinde iarasi. Si a intins. Si
iarasi i-a zis: intinde.
Si a zis lui vanatorul: de il voi intinde peste masura, se frange arcul. Zis-a lui batranul: asa si
la lucrul lui Dumnezeu, daca peste masura vom intinde cu fratii, degrab se rup. Deci trebuie
cateodata si cate putin a ne pogora fratilor.
Acestea auzind vanatorul, s-a umilit. Si mult folosindu-se de la batranul, s-a dus. Si fratii
intarindu-se, au mers la locul lor.

Sărbătoarea Sfântului Pantelimon


Sărbătoarea Sfântului Pantelimon
Credincioşi din întreaga Ortodoxie aşteaptă cu nerăbdare sărbătoarea unuia dintre cei mai iubiţi mucenici, Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, sărbătorit la 27 iulie, în fiecare an.

Mulţi vin cu evlavie înaintea icoanelor şi moaştelor sale, rugându-se cu credinţă pentru vindecarea de bolile trupeşti şi sufleteşti. În Bucureşti şi în alte localităţi din ţară, multe biserici poartă hramul acestui sfânt iubit.

Chiar la marginea Capitalei, în oraşul Pantelimon, credincioşii din întreaga localitate sunt în sărbătoare. Cei mai mulţi se adună în jurul Bisericii 'Sfântul Pantelimon', bucurându-se împreună la hramul lăcaşului de cult.

'Sărbătoarea hramului nostru este strâns legată de moaştele Sfântului Pantelimon, care sunt pe teritoriul localităţii Pantelimon de aproape 250 de ani, aduse de domnitorul Grigore Ghika al II-lea, la anul 1750, când s-a târnosit biserica Mănăstirii 'Sfântul Pantelimon', care a fost demolată în perioada regimului comunist. Sfintele moaşte au fost strămutate în biserica noastră, acum aproximativ 70 de ani, după ce a fost închis vechiul Spital 'Sfântul Pantelimon'. Foarte mulţi credincioşi vin de atunci, în ziua hramului, cu evlavie, căutând ajutorul sfântului doctor fără de arginţi. Noi ne pregătim an de an pentru a-i întâmpina pe credincioşi cu slujba cuvenită a Acatistului, după care vom săvârşi Vecernia cu Priveghere, iar mâine, Sfânta Liturghie. Sfintele moaşte vor fi scoase afară, în curtea bisericii, unde avem un foişor special amenajat, pentru ca pelerinii să poată ajunge mai uşor să se închine. După terminarea Sfintei Liturghii vom împărţi şi pachete pentru pelerini', a declarat pentru Ziarul Lumina părintele Nicolae Tănăsoiu, parohul Bisericii 'Sfântul Pantelimon'.

Mare sărbătoare este şi la Biserica 'Sfântul Pantelimon' de la Foişorul de Foc, din Bucureşti, unde preoţii slujitori au pregătit un program liturgic special şi daruri pentru pelerini. 'În această seară, la ora 18:00, vom organiza procesiunea, după care vom face slujba Acatistului şi Vecernia cu Litie. Dimineaţa, de la ora 8:00, slujba Utreniei, urmată de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie şi parastasul pentru ctitori. Vom săvârşi, de asemenea, şi Taina Sfântului Maslu. Am pregătit pentru pelerini 2.000 de sticle pentru agheasmă, 6.000 de sarmale, 500 de litri de socată, fructe şi alte daruri. La procesiune, vom ieşi cu steaguri, cu clopot, cu toacă, cu icoana mare a Sfântului Pantelimon şi cu racla cu moaştele Sfântului Pantelimon, ocolind lăcaşul pe străzile adiacente, astfel încât să cuprindem şi Aşezământul 'Sfântul Nectarie' din apropiere. Vom face mai multe opriri, vom rosti rugăciuni şi cântări, după care vom aşeza racla afară, într-un loc special amenajat, unde va sta toată noaptea şi a doua zi, până vor trece ultimii pelerini', ne-a spus părintele Marian Constantinescu, parohul Bisericii 'Sfântul Pantelimon' de la Foişorul de Foc.

De asemenea, azi, în ajunul sărbătorii Sfântului Pantelimon, la ora 17.00, cu ocazia hramului bisericii, trupa de teatru religios ATENEU, coordonată de părintele Bogdan Teleanu, slujitor la Biserica 'Sfântul Pantelimon', prezintă sceneta 'De demult', scrisă de col. magistrat Diniu N. Ioan (1893-1985), la vârsta de 21 de ani, deşi pusă la dispoziţie în acest scop de doamna Virgina Sorescu, fiica scriitorului. Sfintele moaşte au sosit la Biserica 'Sfântul Pantelimon' de la Foişorul de Foc în anul 2008, fiind aşezate cu cinste spre închinare în biserică.