luni, 10 septembrie 2012

Scrieri Pentru Suflet.


Avva Arsenie, fiind inca in palatele imparatesti, s-a rugat lui Dumnezeu, zicand: Doamne,
indrepteaza-ma, ca sa stiu cum ma voi mantui? Si i-a venit glas zicandu-i: Arsenie, fugi de
oameni si te vei mantui.

Crucea este semnul iubirii care biruieşte păcatul şi moartea



Crucea este semnul iubirii care biruieşte păcatul şi moartea

În Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, la 9 septembrie 2012, zi în care Biserica îi cinsteşte şi pe Sf. Ioachim şi Ana, credincioşii din Mizil - Prahova l-au avut în mijlocul lor pe Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În această zi de sărbătoare, Patriarhul României a oficiat slujba de târnosire a lăcaşului de cult cu hramul Sf. Ioachim şi Ana şi Sf. Calinic de la Cernica, apoi a săvârşit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Crucea este semnul iubirii şi al comuniunii, semnul speranţei şi al mântuirii sufletelor noastre - a arătat astăzi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi la Sf. Liturghie.

'Crucea este adesea purtată la gât, dar mai ales de cei care s-au botezat pentru a ne aduce aminte de iubirea lui Hristos dar şi de iubirea Sfintei Treimi, pentru că atunci când facem semnul crucii spunem În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Numai Dumnezeu Fiul, Iisus Hristos s-a răsignit pentru noi, dar El era nedespărţit de Tatăl şi de Duhul Sfânt, de aceea crucea este simbolul nu numai al iubirii lui Hristos, ci şi al iubirii Preasfintei Treimi. Copilaşul botezat în numele Preasfintei Treimi poartă la gât lănţişor cu cruciuliţă pentru a aduce aminte părinţilor că el a fost botezat în iubirea Tatălui, a Fiului şi a Sfântului Duh şi doreşte ca familia să se roage Tatălui, Fiului şi Sfântului Duh ca el să simtă binecuvântarea şi iubirea Preasfintei Treimi', a spus Patriarhul României.

De asemenea, Preafericirea Sa a mai arătat şi necesitatea cinstirii Sfintei şi de Viaţă făcătoarei Cruci.

„Crucea este semnul iubirii care biruieşte păcatul şi moartea, care ne dăruieşte speranţă. Această iubire este propovăduită de Biserică prin semnul crucii care se află pe locaşurile de cult, pe veşmintele preoţilor, pe veşmintele din Sfântul Altar, pe vasele liturgice şi, adesea, pe uşile caselor creştinilor şi pe porţile de la intrarea în curte. Crucea se află pe mormintele celor dragi ai noştri arătând prin aceasta că rugăciunea noastră pentru ei, la mormânt, este mai tare decât uitarea, moartea, mai tare decât spaţiul şi timpul care separă. De asemenea, crucea aşezată pe mormintele celor trecuţi la cele veşnice este semn de aşteptare a marii întâlniri a tuturor în iubirea Lui Hristos la a doua venire a Sa când va veni cu slavă să judece vii şi morţii a cărui Împărăţie nu va avea sfârşit”, a spus Preafericirea Sa potrivit Radio TRINITAS.

Tot astăzi, Biserica noastră face prăznuirea Sfinţilor Ioachim şi Ana, părinţii Maicii Domnului, care sunt un model de părinţi demn de urmat. Astăzi trebuie să ne aducem aminte în mod deosebit de părinţii noştri şi de cei singuri şi neajutoraţi - a mai arătat Preafericirea Sa în cuvântul de învăţătură rostit în oraşul prahovean Mizil.

„Biserica ne învaţă să nu uităm niciodată, nu numai de părinţii noştri, să nu uităm nici de părinţi celor dragi ai noştri, să cinstim pe părinţi pentru că din această cinstire ne vine binecuvântare potrivit Sfintei Scripturi. Părinţii sunt datori să iubească pe copii şi copiii să iubească pe părinţii lor şi atunci binecuvântarea lui Dumnezeu se transformă în bucurie, în demnitate. O mulţime de părinţi, astăzi, şi-au uitat copii în România pentru că au mers în străinătate să câştige un ban. Unii i-au uitat, alţii le trimit banii, dar nu e suficient să le trimitem banii, trebuie să ne şi rugăm pentru ei, să îi întâlnim mai des, pentru că ei au nevoie şi de afecţiune, de iubire părintească, nu doar de bani. O mulţime de părinţi au crescut copii sperând că la bătrâneţe aceştia îi vor ajuta, iar acum sunt singuri în multe sate ale României, o mulţime de bătrâni singuri pentru că mulţi dintre copii uită de părinţii lor”, a spus Preafericirea Sa.

Pentru eforturile depuse la construirea şi înfrumuseţarea lăcaşului de cult, părintele paroh a primit în această zi rangul de iconom stavrofor. De asemenea, toţi cei care au sprijinit lucrările bisericii au primit cu acest prilej diplome de vrednicie, potrivit TRINITAS TV.

Piatra de temelie a lăcaşului de cult târnosit astăzi a fost aşezată la 24 septembrie 2006
.