sâmbătă, 21 iulie 2012

Scrieri Pentru Suflet.

Zis-a avva Antonie: am vazut toate cursele vrajmasului intinse pe pamant si suspinand am
zis: oare cine poate sa le treaca pe acestea? Si am auzit glas zicandu-mi: smerenia.

Sărbătoare la Mănăstirea Caraiman



Sărbătoare la Mănăstirea Caraiman

Sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul a avut o semnificaţie deosebită pentru Mănăstirea 'Înălţarea Sfintei Cruci' de la Caraiman, în această zi având loc sfinţirea paraclisului din turnul clopotniţei, precum şi sfinţirea Centrului social-pastoral 'Sfânta Cruce' din incinta mănăstirii. Bucuria a fost desăvârşită de prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a sfinţit paraclisul, a săvârşit Sfânta Liturghie şi a binecuvântat lucrările de la noul aşezământ, informează Ziarul Lumina.

Martori ai acestui eveniment important au fost nu doar obştea ce se nevoieşte în această sfântă mănăstire, ci şi foarte mulţi pelerini care au venit special pentru acest moment, precum şi copiii aflaţi în tabăra 'Licăr de lumină' din cadrul proiectului 'Alege şcoala!', derulat de Patriarhia Română şi Fundaţia 'World Vision'.

Încă de la primele ore ale dimineţii, pelerinii soseau în grupuri mici, umplând curtea mănăstirii în aşteptarea Sfintei Liturghii. În sunetul clopotelor, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, a mers în noul lăcaş de închinăciune amenajat în clopotniţa sfintei mănăstiri şi prin stropirea cu apă sfinţită şi cu Sfântul şi Marele Mir, a sfinţit noul lăcaş de închinăciune, aşezând totodată cinstite moaşte în piciorul Sfintei Mese.

La final, Patriarhul Bisericii noastre a vorbit despre sfinţirea acestui paraclis chiriarhal închinat sărbătorii 'Schimbarea la Faţă a Mântuitorului' şi 'Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul' şi despre legătura dintre cele două sărbători şi simbolismul duhovnicesc al muntelui pentru a întări viaţa duhovnicească. 'Aceste două sărbători ocrotitoare ale paraclisului sunt legate de taina muntelui. Mănăstirea aceasta, fiind plasată aproape de cel mai înalt munte din zonă, este o chemare la înălţare duhovnicească, la elevaţie spirituală, la a ne desprinde de grijile pământeşti pentru a ne gândi la viitorul ultim al fiecăruia dintre noi şi al omenirii credincioase, şi anume Împărăţia lui Dumnezeu', a arătat Patriarhul Daniel. De asemenea, Preafericirea Sa a arătat că muntele are în toată Sfânta Scriptură o vocaţie de a chema la urcuş duhovnicesc. În afară de naşterea din peştera Betleemului, toate marile evenimente, lucrările sfinţitoare şi mântuitoare ale Mântuitorului s-au săvârşit pe munţi sau pe coline. De aceea, şi bisericile se construiesc în general pe dealuri sau pe ridicături de pământ, pentru că în biserică trebuie să urcăm, nu să coborâm.

Sfântă Liturghie şi rugăciuni la vreme de secetă

După sfinţirea paraclisului chiriarhal, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de soborul de preoţi şi diaconi, a mers în curtea mănăstirii, pe scena special amenajată, unde a săvârşit Sfânta Liturghie. După Sfânta Evanghelie, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit credincioşilor despre Sfântul Ilie. 'Sfântul Ilie este un prooroc cinstit în trei religii monoteiste: creştină, iudaică şi musulmană. Sfântul Ilie rămâne în conştiinţa noastră în primul rând ca un prooroc, învăţător şi luptător pentru dreapta credinţă în vreme de rătăciri. Aproape singur s-a luptat cu rătăcirile de la dreapta credinţă. A înfruntat teama, pericolul sau primejdia de moarte, dar a rămas credincios lui Dumnezeu şi a simţit puterea lui Dumnezeu din viaţa sa. În al doilea rând, Sfântul Ilie este un om al ajutorării celor sărmani. Al mângâierii sau consolării celor îndoliaţi. El a înviat pe fiul văduvei din Sarepta Sidonului, schimbând durerea în bucurie. Şi în al treilea rând, Sfântul Ilie este un om al dreptăţii, care apără pe cel nedreptăţit. Care intervine atunci când familia regală ucide pe un om doar pentru a-i lua via şi pentru a o stăpâni', a arătat Patriarhul României.

De asemenea, Preafericirea Sa a arătat că trebuie să preţuim darurile pe care le primim de la Dumnezeu şi că sfinţii, şi Sfântul Ilie în special, ne îndeamnă la acest lucru. Să ne aducem aminte de binefacerile primite şi să mulţumim pentru ele. 'Sfântul Ilie ne îndeamnă să păstrăm dreapta credinţă, să ne aducem aminte de Dumnezeu tot timpul, nu doar atunci când trecem prin calamităţi, prin încercări. Din păcate, şi noi, creştinii, foarte adesea, ne aducem aminte de Dumnezeu şi de Biserică doar când trecem prin încercări mari. Iar în rest uităm de credinţă, de Biserică, uneori vorbim de rău Biserica în loc să o ajutăm, şi când avem mare nevoie de ea, atunci îi cerem sprijinul. Şi restul, ca şi când nu există. Şi Dumnezeu există doar când avem nevoie de El. Sfântul Ilie ne arată că trebuie să fim statornici în credinţă. Să credem în Dumnezeu nu numai când ne merge bine, ci şi când trecem prin încercări, pentru că încercările nu ne fac să fim slabi, ci ne arată cum suntem: slabi sau tari. În încercare, omul constată că nu poate rezolva problema grea a vieţii dintr-un moment dat fără ajutorul Lui Dumnezeu. Dumnezeu îngăduie secetă ca să preţuim mai mult darurile sale, îmbelşugarea roadelor pământului, vremurile paşnice, ploaia la bună vreme. Şi când nu le mai avem, atunci ne dăm seama că ele sunt importante. Ca şi cu sănătatea. Nu mai mulţumim Lui Dumnezeu pentru viaţă, pentru sănătate nici când ne sculăm, nici când ne culcăm. Dar când ne îmbolnăvim, ne aducem aminte că sănătatea este un mare dar. Vederea, mobilitatea, armonia trupului şi a sufletului sunt o mare binecuvântare de la Dumnezeu. Proorocii şi sfinţii în general ne îndeamnă să mulţumim Lui Dumnezeu pentru darul vieţii, să-i cerem ajutorul în orice încercare şi să împlinim voia Lui în viaţa noastră', a mai arătat Patriarhul Bisericii noastre.

De asemenea, noi trebuie să urmăm exemplul sfinţilor şi al mucenicilor:

'A fi cinstit într-o lume necinstită este o mucenicie. Cine vrea să fie corect într-o societate coruptă trebuie să ştie că trebuie să ducă o luptă de martir. De mucenic. Mai întâi în conştiinţă, iar apoi în comportament. Dar şi simte bucuria pe care o dăruieşte Dumnezeu celor drepţi. Dumnezeu nu locuieşte în omul viclean, ci numai în omul drept, chiar dacă dreptul are de suferit într-o lume plină de păcate. Sfântul Ilie este o încurajare pentru noi. Este un ajutor, un îndemn luminos şi ne cheamă spre înălţime. De aceea mănăstirea aceasta ne cheamă să ne gândim la cer, să nu ne înrobim prea mult cu cele materiale şi să vedem frumuseţea cerului în linia de întâlnire cu pământul', a mai arătat Preafericitul Părinte Patriarh.

În cadrul Sfintei Liturghii, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a îngenuncheat împreună cu soborul de slujitori şi s-au rugat pentru izbăvirea de secetă, cerând îndurare de la Dumnezeu prin mijlocirea Sfântului Ilie, cel care are putere de a dezlega ferecăturile cerurilor.

Sfinţirea Centrului 'Sfânta Cruce'

La finalul Sfintei Liturghii, Patriarhul românilor a oferit distincţii celor care au contribuit la edificarea acestui centru nou construit la Mănăstirea Caraiman. Astfel, a fost evidenţiat atât actualul stareţ, protos. David Petrovici, cât şi fostul stareţ al mănăstirii, Gherontie Puiu. La rândul lor, aceştia au oferit Patriarhului României o icoană a Sfântului Ilie şi una cu Cina cea de Taină.

La final, Patriarhul nostru a sfinţit noul centru, închinat Sfintei Cruci, amintind că acesta este singurul de acest gen din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei. Aici sunt cazaţi în momentul de faţă copiii din toată ţara în cadrul taberelor de creaţie 'Licăr de lumină' din cadrul proiectului 'Alege şcoala!'. Aceştia împreună cu directorul taberei, prof. Mihaela Stoica, au oferit Patriarhului daruri lucrate de ei în cadrul taberei
.