miercuri, 14 martie 2012

Sfantul Benedict din Nursia

Sfantul Benedict s-a nascut in Nursia, o provincie a Italiei, in anul 480 dupa Hristos, din parinti slaviti si foarte bogati. Primeste tunderea in monahism de la monahul Roman. Se retrage intr-un munte stancos unde va ramane intr-o pestera timp de peste trei ani. Sfantul Benedict din Nursia avea duhul inainte vederii, al vindecarilor, al scoaterii demonilor, al invierii mortilor; el se infatisa unora la mari distante pe fata; iar altora le aparea in vis. Odata Sfantul Benedict a vazut cu duhul ca paharul cu vin care i se pusese inainte este otravit. Cand l-a insemnat deasupra cu semnul sfintei cruci, paharul s-a spart in bucati.

A intemeiat douasprezece manastiri, in care a asezat cate doisprezece monahi in fiecare. A intemeiat randuiala monahala a Benedictinilor, ordin care exista si astazi in Biserica Romano-Catolica. Cuviosul Benedict si-a profetit sfarsitul cu sase zile inainte de a muri - a poruncit sa i se deschida groapa, a chemat obstea si dupa ce a sfatuit-o si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezeu.
Viata Sfantului Benedict a fost scrisa de Sfantul Grigorie cel Mare sau Dialogul dupa marturiile celor patru ucenici ai acestuia: Constantin, Valentin, Simplicius si Onorat.
Parti din moastele Sfantului Benedict se afla la Manastirea Casino si la Manastirea Fleury din Franta.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfantului Mucenic Alexandru din Pidna (Macedonia);
- Sfantului Cuvios Eushimon, episcopul Lampsacului.

Pilda Zilei

Un frate l-a intrebat pe avva Pimen: "Ce inseamna a te mania in zadar pe fratele tau?". El a zis: "Orice nedreptate iti face fratele tau, daca te manii, in zadar te manii; chiar daca iti scoate ochiul drept si iti taie mana dreapta, daca te manii, in zadar te manii. Dar daca vrea sa te desparta de Dumnezeu, atunci manie-te foarte!". 

Muncitorii implicaţi în accidentul de pe şantierul Catedralei Mântuirii Neamuluisunt în afara oricărui pericol


Muncitorii implicaţi în accidentul de pe şantierul Catedralei Mântuirii Neamului sunt în afara oricărui pericol

FOTO: ZIARUL LUMINA

FOTO: ZIARUL LUMINA

FOTO: ZIARUL LUMINA
În legătură cu accidentul de muncă petrecut în ziua de 14 martie 2012 pe şantierul Catedralei Mântuirii NeamuluiBiroul de presă al Patriarhiei Române precizează:

În jurul orelor 10.30, armătura aferentă unei grinzi din radierul Catedralei a căzut şi a prins sub ea patru muncitori ai Societăţii BOGART SRL.

Doi dintre muncitori au ieşit singuri de sub armătura căzută şi au avut nevoie doar de îngrijiri medicale la faţa locului din partea unui echipaj SMURD. Ceilalţi doi muncitori au fost scoşi imediat de sub armătură de către colegii de muncă şi transportaţi de urgenţă la spital pentru îngrijiri medicale, iar în prezent sunt în afara oricărui pericol.

Precizăm faptul că în momentul producerii nefericitului eveniment, muncitorii purtau echipamentul obligatoriu de protecţie, iar responsabilii cu protecţia, securitatea şi sănătatea muncii ai Patriarhiei Române şi ai Societăţii BOGART SRL erau prezenţi pe şantier.

Patriarhia Română se roagă pentru sănătatea muncitorilor implicaţi în acest accident şi va continua să supravegheze constructorul în asigurarea standardelor de protecţie a muncii, obligaţie care îi revine prin contractul de execuţie a lucrărilor încheiat.