miercuri, 23 noiembrie 2011

Propunerea ca ziua Sf. Andrei să fie declarată sărbătoare naţională şi zi nelucrătoare, adoptată tacit de Senat



Propunerea ca ziua Sf. Andrei să fie declarată sărbătoare naţională şi zi nelucrătoare, adoptată tacit de Senat
Proiectul de lege prin care ziua Sfântului Andrei este declarată sărbătoare naţională şi zi nelucrătoare a trecut, astăzi, 23 noiembrie 2011, de Senat, prin adoptare tacită, potrivit Radio TRINITAS. Plenul Senatului a respins, anterior, o solicitare de prelungire la 60 de zile a termenului de dezbatere pentru iniţiativa legislativă.

Astfel, propunerea a trecut, chiar dacă senatorii din Comisia pentru muncă au întocmit, luna trecută, un raport de respingere.

În acest caz, Senatul este prima Cameră sesizată, iar decizia finală va fi luată de Camera Deputaţilor, care va primi actul normativ în forma iniţiatorului, anume senatorul Emilian Frâncu.

Acesta a declarat că, în cazul unui vot favorabil, nu s-ar institui doar o zi liberă, ci celebrarea unei sărbători consacrată şi ca zi a românilor de pretutindeni.

În prezent, ziua de 30 noiembrie este cinstită numai ca sărbătoare bisericească naţională, prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anul 2001.
Ca urmare a depunerii in Parlamentul Grec a proiectului de lege privind „Guvernarea electronica” si, implicit, cardul cetateanului ce urmeaza a fi emis dupa adoptarea acestei legi, Sfanta Chinotita a Sfantului Munte doreste sa semnaleze urmatoarele:
- Cardul cetateanului identifica personalitatea cetateanului si il converteste pe acesta intr-un numar din cadrul sistemului guvernarii electronice…
- Toti cetatenii sunt, de acum, inregimentati intr-un sistem electronic care controleaza si prelucreaza datele vietii personale (activitatea economica, chestiunile legate de sanatate si de munca, comportamentul social etc.) anuland practic libertatile acestora.
- Deoarece sistemul acesta are capacitatea de a se reprograma cu usurinta, consideram ca este real pericolul, pentru toti crestinii, de a li se viola libertatea constiintei religioase, privandu-i astfel de posibilitatea marturisirii credintei si propovaduirii Evangheliei lui Hristos, in mod liber.
- De asemenea, fiindca autoritatea utilizarii acestui sistem este incredintata unor entitati non-definite in ceea ce priveste caracterul lor public sau privat (nn. prin directiva a UE datele vor fi stocate in Israel), carora li se ofera posibilitatea de a adauga sau elimina date din cardul cetateanului, este posibila chiar si eventualitatea folosirii in necunostinta de cauza a unor simboluri anticrestine de catre credinciosi.
Pentru toate aceste motive mai sus aratate, Sfanta Chinotita a Sfantului Munte isi exprima profunda ingrijorare si inainteaza Guvernului Elen rugamintea calduroasa de a nu continua demersurile pentru emiterea cardului cetateanului, recomandand crestinilor sa foloseasca actualele acte de identitate.
Suntem impotriva aplicarii obligatorii a acestui tip de card de identitate.
Ca si crestini ortodocsi nu trebuie sa uitam ”ca Cel care este-n voi e mai mare decat cel ce este-n lume” (I Ioan 4, 4) si ca Hristos a „biruit lumea” (Ioan 16, 33), insa aceasta nu antreneaza si consimtamantul nostru fata de practici obligatorii si contrare libertatii umane.
Ne rugam din tot sufletul ca Doamna noastra Nascatoarea de Dumnezeu, Aparatoarea si Supraveghetoarea Sfantului Munte sa dea poporului evlavios al patriei noastre puterea de a razbate in toate greutatile vietii si mai ales in conjunctura dificila prin care trecem.
† Toti reprezentantii si staretii din sinaxa comuna a celor 20 de Sfinte Manastiri ale Sfantului Munte

PREOTUL - film subtitrat in limba romana

PREOTUL - film subtitrat in limba romana

PREOTUL - film subtitrat in limba romana. Este un film regizat de rusul Vladimir Hotinenko. O poveste reală din timpul celui de-al doilea război mondial, care relatează masivele eforturi ale unui preot de a menţine pacea sufletească a enoriaşilor săi dintr-un sat leton, in timpul ocupaţiei naziste. Misiunea preotului: a supravieţui, a salva civilii si a păstra vie credinţa oamenilor. Vizionare placuta!






MEMORIA ZILEI

Gheorghe Calciu23.11.1925 – s-a nascut, la Mahmudia-Tulcea, parinteleGheorghe Calciu. A indurat peste 21 de ani de inchisoare sub comunisti (1948-1964, 1979-1984).

Dupa intense presiuni internationale venite din partea liderilor lumii cum ar fi Margaret Thatcher, Ronals Reagan, Papa John Paul II, in anul 1984 a fost eliberat, iar in 1985 i s-a impus sa paraseasca definitiv tara. A ales capitala Statelor Unite unde a continuat sa slujeasca la Biserica Ortodoxa Romana Sfanta Cruce. A trecut la cele vesnice pe 21 noiembrie 2006.

GÂNDUL ZILEI

"Ce pustiu ar fi spatiul daca n-ar fi punctat de biserici!
                                                         Petre Tutea

Pilda zilei

"Cu dragoste fa ascultarea, fara cartire, fara manie, fara lauda, fara rautate. Fii in toate calm, cu vorbire blanda. Nu judeca pe nimeni. Fa-te toate tuturor, de curvie fugi ca de sarpe, de manie fugi ca de leu, de lauda ca de diavol. Fugi, fugi de oameni, fii tacut in toate si strain tuturor, ca asa sa te poti bine ruga. Cugeta la moarte, ca de ea nu vei scapa. Rabda ispitele, ca ele te incoroneaza. Citeste, cugeta, scrie, roaga-te, toate fa-le cu dragoste, fara lene, fara plictiseala, ca sa-ti fie de folos. Iar in inima plangi neincetat". (Parintele Ioanichie Balan)