duminică, 5 februarie 2012

Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala Patriarhală




La Catedrala  Patriarhală, în Duminica a XXXIII-a după Rusalii, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, alături de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Episcop Timotei a subliniat importanţa virtuţii smereniei şi a pocăinţei pentru viaţa credincioşilor: 'Să luăm exemplu smerenia, pocăinţa şi rugăciunea vameşului, căci dacă ne vom asemăna vameşului în pocăinţa şi smerenia lui ne vom coborâ pe noi înşine. Însă, această coborâre înseamnă înălţare la fel cum a făcut şi Mântuitorul, pentru că noi trebuie să fim următori Mânuitorului Care a renunţat la slava Sa şi s-a făcut asemenea nouă, pentru ca mai apoi să se Înalţe pe Cruce şi prin această înălţare ne-a ridicat în Împărăţia lui Dumnezeu şi pe noi care ne găseam în latura şi în umbra morţii'
.

Gândul zilei

"A fi aproape sau departe de Dumnezeu depinde de om, deoarece Dumnezeu este oriunde".                                       


                                                                     Sfantul Ioan Gura de Aur

Pilda Zilei

Un frate era tare bantuit de duhul desfranarii. Si atunci, s-a dus la un parinte si i-a zis: "Parinte, roaga-te pentru mine, ca ma lupta patimile, ma lupta duhul desfranarii! Ce sa fac? Roaga-te pentru mine!" Parintele s-a apucat si s-a rugat. Dupa o saptamana, fratele se duce din nou la el si ii zice: "Parinte, roaga-te pentru mine, ca nu ma slabeste deloc pornirea aceasta, rautatea aceasta; sunt asuprit de duhul desfranarii!" Parintele s-a rugat din nou si atunci a aparut diavolul si a zis: "Eu m-am indepartat de el de cand te-ai rugat intai, dar el are dracii lui: lacomia pantecelui si somnul cel mult". Deci acestea favorizau patima lui.