joi, 1 septembrie 2011

Începutul Anului Nou Bisericesc

Începutul Anului Nou Bisericesc
Începutul Anului Nou Bisericesc

Ziua de 1 septembrie are o semnificaţie deosebită pentru creştinii ortodocşi, fiind începutul anului nou bisericesc.

Obiceiul calculării anului eclezial, numit şi Indiction, începând cu prima zi de toamnă vine din Antichitate. După tradiţia moştenită din Vechiul Testament, 1 septembrie este ziua în care a început crearea lumii şi, în acelaşi timp, momentul în care Mântuitorul a început propovăduirea Evangheliei Sale.

Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, a oferit mai multe detalii pentru TRINITAS TV privind tradiţiile care stau la baza stabilirii începutului anului bisericesc: „Este vorba de o tradiţie veche, iudaică, pe care biserica creştină a moştenit-o. De asemenea, tradiţia aceasta veche spune că Dumnezeu ar fi creat lumea toamna, dar şi că Mântuitorul ar fi început activitatea Sa misionară tot toamna”.

Anul bisericesc se împarte în trei mari perioade liturgice: Octoihul, Triodul şi Penticostarul.

'Anul bisericesc este împărţit în trei perioade care nu ţin de luna liturgică, ci marchează anul în funcţie de evenimentul cel mai important care este Învierea Mântuitorului Hristos. De aceea avem o parte pregătitoare numită perioada Triodului, avem perioada Penticostarului care începe cu Ziua Învierii şi se continuă până la Duminica Tuturor Sfinţilor şi avem şi perioada cea mai largă, perioada Octoihului.', a mai spus Înaltpreasfinţia Sa.

Rânduielile tipiconale prevăd citirea unor rugăciuni de mulţumire pentru anul care a trecut şi de cerere pentru cel care urmează.
 

Te Deum la Catedrala Patriarhală în prima zi a anului bisericesc



Te Deum la Catedrala Patriarhală în prima zi a anului bisericesc

În Biserica Ortodoxă a început astăzi, 1 septembrie 2011, anul nou bisericesc. Cu această ocazie, la Catedrala Patriarhală, Slujba Te Deum-ului a fost oficiată de către Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Potrivit Sfintei Tradiții aceasta este ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos și-a început activitatea pe pământ, a subliniat Preasfințitul Episcop Vicar, Varsanufie Prahoveanul, în cuvântul său de învăţătură.

“Pe acest temei, Sfinţii Părinţi de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea din anul 325, au rânduit să se sărbătoarească data de 1 septembrie ca un început al mântuirii creştinilor”, a precizat Preasfiniţia Sa.

De asemenea, Preasfiţitul Părinte Varsanufie a arătat că nu întâmplător începutul anului bisericesc este urmat de două mari sărbători şi anumeNaşterea Maicii Domnului - 8 septembrie- şi Înălţarea Sfintei Cruci - 14 septembrie, “aceasta întrucât Maica Domnului a fost pricinuitoarea mântuirii noastre născându-L pe Domnul Iisus Hristos, iar Sfânta Cruce este semnul biruinţei noastre asupra morţii cele veşnice din Patima Domnului îndurată pe aceasta pentru mântuirea noastră”.

Anul bisericesc ortodox se împarte în trei mari faze sau perioade: Perioada Triodului (perioada prepascală); Perioada Penticostarului (perioada pascală); Perioada Octoihului (perioada postpascală).