duminică, 19 februarie 2012

Pilda Zilei

In Manastirea Esfigmenu, din Sfantul Munte Athos, in vremea egumenului Sofronie, vietuia un monah tanar, dar bogat in virtuti. In afara de multa sa evlavie, el se distingea si prin smerenie si multa nevointa.
Dar fiindca firea lui era bolnavicioasa si fusese obisnuit cu un trai bun, caci provenea dintr-o familie nobila, atunci cand a inceput nevointa, s-a imbolnavit de tuberculoza. Egumenul i-a dat binecuvantare sa bea lapte chiar si in Postul Mare. Fratele a primit si a spus:
- Sa fie binecuvantat.
Dar fiindca avea multa credinta in Dumnezeu, si-a spus gandul sau egumenului:
- Daca-mi dati binecuvantare voi bea ceai, iar Hristos Care il poate face lapte, poate chiar si sa ma vindece cu ceai.
Egumenul a fost foarte miscat si i-a dat binecuvantare sa bea ceai in loc de lapte.
Batranul Dorotei, ingrijitorul de bolnavi, spunea ca ceaiul acela l-a facut Hristos nu numai lapte, ci si medicament tamaduitor, care l-a vindecat pe monah de tuberculoza. Dupa aceea isi implinea indatoririle duhovnicesti si ascultarea cu usurinta si postea ca si ceilalti parinti

Calugarul si greierele (Nestemate duhovnicesti vol.2)

Un călugăr a mers într-o bună zi într-un oraş mare, însoţit fiind de o rudenie a sa. În mijlocul vacarmului citadin, monahul a pretins că a auzit un greiere, deşi tovarăşul său de drum nu l-a crezut. Trecând strada şi căutând atent sub un copac, călugărul a găsit greierele, spre stupefacţia rudei sale.
- Trebuie că ai un auz supraomenesc!
- Nu! Urechile mele nu sunt diferite de ale tale. Totul depinde însă de ce asculţi cu ele, spuse monahul.
- Nu se poate! Eu n-aş putea auzi un greiere în acest zgomot, în această forfotă!
- Depinde de ceea ce este important pentru tine. Să facem o demonstraţie.
Apoi monahul a scos câteva monede pe care le-a lăsat să cadă discret pe asfaltul trotuarului. Pe dată, cu tot zgomotul asurzitor al oraşului, toţi oamenii dimprejurul lor şi-au întors capetele speriaţi că banii căzuţi erau ai lor.
- Înţelegi acum? Totul depinde de ceea ce este important pentru oameni…

Dacă privim şi ascultăm zilnic ştirile morbide şi gâlcevitoare ale televiziunilor, urechile noastre se vor fixa doar pe ceea ce este urât şi rău. În felul acesta se induce frica şi astfel devenim temători şi neputincioşi!
Iar între timp greierii cântă, frunzele foşnesc, râurile curg vesele…iar noi nu le auzim.