marți, 6 martie 2012

Simplitatea-Batranului Dobri

Dobri Dobrev este un batran crestin ortodox din Bulgaria. Pentru faptele lui minunate, el a ajuns sa fie cunoscut drept un "cersetor pentru Hristos", din banii primiti de la credinciosi el ctitorind si ajutand manastirile si bisericile ortodoxe.
Intalnirea cu acest batran cersetor bulgar ne-ar putea pune cu usurinta pe ganduri, intrebandu-ne care este cersetorul si care este bogatul, care este parintele si care este neinvatatul.
Dobri Dobrev locuieste in satul Baylovo, localitate aflata la o distanta de 43 de kilometri mai spre est de Sofia, Bulgaria. Desi in aceasta localitate s-a nascut si a creat marele scriitor bulgar Elin Pelin, renumele acesteia a ajuns in nenumarate colturi ale lumii multumita insa batranului Dobri Dobrev.

Batranul traieste dintr-o pensie lunara de 160 de leva bulgaresti (aproximativ 80 de euro). Inca din anul 1988, in fiecare zi in care nu ploua, batranul Dobri Dobrev pleaca din satul natal si vine in Sofia. Batranul cerseste pe strazile din capitala bulgara, tacut si smerit, asteptand mila trecatorilor, nu pentru sine, care traieste le fel de smerit precum arata, ci pentru Hristos.

De obicei, batranul rugator sta langa Catedrala Sfantul Alexandru Nevski sau langa Biserica Sfintii Chiril si Metodie, ambele aflate in centrul Sofiei, tinand in mana o cutie de tabla sau un pahar de plastic, in care aduna mila trecatorilor.
Iesind din tacere, batranul ctitor saluta pe tot omul, milostiv sau nu, cu cuvintele: "Bucurati-va, intru Domnul!" Cand rosteste cuvinte, acestea sunt putine si desprinse parca dintr-o Filocalie: "Noi avem doua vointe, una de la Dumnezeu, si cealalta de la diavol. Noi suntem in razboi in mintile noastre. Sunt convins ca trebuie sa urmam si sa ascultam de voia lui Dumnezeu, in asa fel incat Dumnezeu sa ne ajute. Voa lui Dumnezeu este dreapta si adevarata. Totul in aceasta este bun. Nu avem voie sa mintim, nici sa furam, nici sa savarsim desfranare. Trebuie sa ne iubim unii pe ceilalti, asa cum Dumnezeu ne iubeste pe noi. Binecuvinteaza, Doamne!"

In smerenia lui, batranul saruta adesea mana celor care ii daruiesc un banut. Atat dupa infatisare, cat si dupa viata lui practica, fara greseala il putem asemana pe batranul bulgar cu un sfant "nebun pentru Hristos", care de mult nu mai traieste pentru sine si pentru aceasta lume, ci pentru semenii sai si pentru Imparatia lui Hristos.
Bland si deloc revoltat pe lumea din jurul sau, adesea neatenta fata de nevoile credinciosilor, batranul Dobri Dobrev ctitoreste uimitor de mult bisericile nevoiase. Astfel, toti banii pe care ii primeste drept milostenie, batranul ii doneaza bisericilor nevoiase, pentru reparatii, sau semenilor sai cuprinsi de saracie si nevoi.Preasfintitul Tihon al Tiveriopolei, slujitor in Catedrala Sfantul Alexandru Nevski, marturiseste: "Nu mi-a venit sa cred cand am vazut chitanta, caci este greu de crezut, ca cel mai mare ctitor al catedralei este batranul Dobre, cel pe care toata lumea il cunoaste, cersetorul imbracat in costum national. Astfel, intr-un singur an, acest batran a donat catedralei 35.700 de leva (aproximativ 20.000 de euro). Potrivit documentelor de inregistrare a donatiilor facute catedralei, de zeci de ani nu a mai existat un ctitor atat de mare."Poate parea greu de crezut ca una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din Balcani, catedrala patriarhala a Bulgariei, in care se aduna lunar toti mitropolitii tarii, a primit un asemenea dar tocmai de la un batran cersetor. Privind chiar si numai spre donatiile facute de acest batran catedralei din Sofia, ne putem intreba, cu durere: In ce situatie a ajuns lumea noastra, daca cel mai mare donator dintre noi este un batran oarecare, ba inca si sarac.

RUGĂCIUNE de ELENA DRANICERIU

RUGĂCIUNE

de ELENA DRANICERIU
 
Mă sperie iubirea din mine
Și, dragostea voastră mă sperie
Căci, nu vreau IISUSE  să Te supăr pe Tine!...

E unul ce-n păcat transformă iubirea din mine,
Caci corpul îmi este slab și trădător
Și, nu vreau IISUSE să Te supăr pe Tine!...


Nu-i curajos și nici puternic sufletul în mine,
Tot ceea ce sunt, e învechit în rele,
Dar, una știu, IISUSE! Nu vreau să Te supăr pe Tine!...

Rădăcinile tuturor păcatelor sunt vechi în mine,
N-am urât și n-am iubit pe nimeni,
Dar nu vreau IISUSE, să Te supăr pe Tine!...

De dor, nu mi-a tresărit nicicând inima în mine,
De-a făcut-o, păcatul a fost gata și m-a-ndepărtat de Tine
Și-acum, IISUSE, nu vreau să Te supăr pe Tine!...

Mă sperie dragostea voastră pentru mine,
Mă sperie slăbiciunea mea,
Mi-e groază de anii în care n-am fost cu Tine,
IISUSE! IISUSE! Te rog nu mă lăsa!...
                 Nu ne lăsa!...

                              Suntem a Ta zidire!...

Întâistătătorul Bisericii noastre aniversat la 22 de ani de arhierie



Întâistătătorul Bisericii noastre aniversat la 22 de ani de arhierie

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârşit ieri, 4 martie 2012, în Duminica Ortodoxiei, Sfânta Liturghie în Catedrala patriarhală, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură, Preafericirea Sa a tâlcuit Evanghelia citită, a vorbit despre biruinţa Ortodoxiei asupra tuturor ereziilor.

Tot ieri, în Catedrala patriarhală au fost rostite rugăciuni de mulţumire către Dumnezeu la împlinirea a 22 de ani de la hirotonia întru arhiereu a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, după cum informează Ziarul Lumina.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a binecuvântat şi le-a ţinut celor prezenţi cuvânt de învăţătură, evidenţiind că Evanghelia ce s-a citit ieri ne arată că dreapta credinţă ne deschide Cerul. 'Noi suntem obişnuiţi să credem că lumea este doar atât cât vedem cu ochii trupeşti, însă Evanghelia ne arată că destinaţia noastră finală nu este mormântul din pământ, ci este Slava Preasfintei Treimi din Împărăţia cerurilor, că noi nu am fost făcuţi ca să rămânem în mormânt, ci am fost făcuţi pentru viaţă veşnică. De aceea Mântuitorul Iisus Hristos a biruit moartea, care era urmarea păcatului, şi ne-a suit la Ceruri şi ne-a dăruit Împărăţia ce va să fie. Mărturisind dreapta credinţă, noi ajungem în Împărăţia cerurilor', a arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

După cuvântul de învăţătură rostit de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, părintele consilier patriarhal Nicolae Dima, directorul Trinitas TV, a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei.

La finalul Sfintei Liturghii au fost marcaţi cei 22 de ani de arhierie ai Întâistătătorului Bisericii noastre. S-a făcut amintire de momentul din Duminica Ortodoxiei, 4 martie 1990, când în Catedrala mitropolitană din Timişoara mitropolitul Nestor al Olteniei, Înalt Preasfinţitul Nicolae, Mitropolitul Banatului, şi Înalt Preasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, transmiteau harul arhieriei actualului Patriarh al României.

Cu prilejul acestui moment aniversar, ieri, în Catedrala patriarhală, arhimandritul Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale, a rostit un cuvânt prin care a subliniat importanţa acestui moment pentru Biserica Ortodoxă Română şi a dăruit Preafericirii Sale o icoană a Duminicii Ortodoxiei.

De asemenea, ieri au fost rostite rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile Lui Dumnezeu revărsate asupra Patriarhului României şi asupra tuturor credincioşilor, iar la final a fost săvârşit un Polihroniu pentru Întâistătătorul Bisericii noastre.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulţumit lui Dumnezeu pentru darurile primite, părintelui arhimandrit Timotei Aioanei pentru cuvintele adresate şi tuturor părinţilor slujitori ai catedralei pentru icoana primită. Totodată, mulţumirile Preafericirii Sale s-au îndreptat şi către credincioşii prezenţi în fiecare duminică la Catedrala patriarhală. 'Vă mulţumim dumneavoastră, care sunteţi buchetul de flori al credinţei, al catedralei în fiecare duminică şi sărbătoare, pentru că o biserică, oricât de frumoasă ar fi în ceea ce priveşte construcţia şi podoaba ei liturgică, nu este deplin frumoasă dacă este goală, ci doar atunci când este împodobită cu mulţimea credincioşilor prezenţi şi rugători', a mărturisit Preafericirea Sa. De asemenea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a adresat urări de bine Înalt Preasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la întronizarea ca Mitropolit al Banatului, dorindu-i sănătate şi ajutor de la Dumnezeu.

La final, toţi credincioşii au primit din partea Patriarhului României în semn de binecuvântare şi preţuire iconiţe cu Duminica Ortodoxiei.

Ieri a început colecta pentru Fondul Central Misionar, ce se va desfăşura până pe 25 martie, de Bunavestire.

Aceşti bani vor fi folosiţi pentru susţinerea activităţilor social-filantropice ale Bisericii, atât din ţară, cât mai ales din diasporă. Credincioşii au fost îndemnaţi să îşi arate solidaritatea şi să contribuie fiecare după posibilităţi, deoarece nu importantă este suma, ci inima cu care sunt dăruiţi banii
.

Pilda Zilei

Un frate i-a spus avvei Pimen: "Ori de cate ori cad in vreun pacat nenorocit, cugetul ma roade si ma invinuieste: «De ce-ai cazut?»". Batranul i-a raspuns: "Oricand, la orice ora ar cadea cineva in greseala, daca spune: «Am gresit», indata se linisteste".