miercuri, 16 noiembrie 2011

„Serile filocalice” au debutat la Palatul Patriarhiei



„Serile filocalice” au debutat la Palatul Patriarhiei

Între 15 şi 30 noiembrie se desfăşoară cea de-a XVI-a ediţie a simpozionului Serile filocalice Dumitru Stăniloae. Evenimentul este organizat anual de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români din Bucureşti.

Prima conferinţă s-a desfăşurat în această seară în Aula Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei şi a fost susţinută de Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal. 

Preasfinţia Sa a făcut unele precizări referitoare la tema aleasă Biserica şi tinerii, Biserica din sufletul studentului.

„Când spunem Biserica şi tinerii s-ar părea că vorbim de două entităţi paralele. Ei bine, nu este nicidecum aşa pentru că biserica este mai mult decât ierarhia: ierarhi, preoţi, diaconi, adică slujitorii Bisericii. Biserica vă cuprinde pe toţi cei care aţi fost botezaţi în numele Sfintei Treimi, aţi primit harul Sfântului Duh, pe cei care împărtăşesc credinţa în Mântuitorul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat şi care sunt legaţi prin fire nevăzute prin aceeaşi credinţă în Hristos. Prin urmare, tinerii sunt parte a Bisericii, parte a comunităţii. Biserica din care facem parte în primul rând înseamnă comuniune, înseamnă unitate dată de aceeaşi credinţă, înseamnă comuniune de iubire în Hristos şi nu orice fel de iubire, ci acea iubire dumnezeiască, jertfelnică la care suntem îndemnaţi cu toţii să o împărtăşim unii faţă de ceilalţi”.

Întâlnirea s-a încheiat cu o serie de răspunsuri date de Preasfinţitul Părinte Episcop-vicar patriarhal Ciprian Câmpineanul întrebărilor adresate, din sală, de studenţii participanţi.

Următoarele conferinţe se vor desfăşura în Aula Magna a Facultăţii de Drept din Bucureşti în zilele de 16, 17, 21, 23, 27 şi 28 noiembrie. Participanţii îşi vor îmbogăţi cunoştinţele religioase şi vor putea găsi răspunsuri la numeroase probleme, atât duhovniceşti, cât şi sociale, cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi.

Sfantul Apostol si Evanghelist Matei

Sfantul Apostol si Evanghelist MateiSfantul Apostol Matei
Sfantul Apostol si Evanghelist Matei este unul dintre cei doisprezece Apostoli alesi de Hristos. Inainte de a ajunge Apostol, a fost vames si se numea Levi. Era originar din Capernaum si era fiul lui Alfeu. Nu stim daca a fost casatorit. Potrivit Traditiei este autorul primei Evanghelii. Eusebiu si Sfantul Epifanie ne marturisesc ca Matei a scris Evanghelia in limba aramaica si in limba greaca. Din Martirologiul roman aflam ca a murit ca martir in Etiopia, fiind ars pe rug de pagani. Din textele apocrife care vorbesc despre trecerea sa la cele vesnice, aflam ca a suferit moarte de martir in Pont.
Evanghelia dupa Matei se afla inscrisa in lista Canonului Muratori si amintita de Sfintii Parinti: Atanasie cel Mare, Chiril al Ierusalimului si Grigore de Nazianz. Ea este recunoscuta ca autentica si de sinoadele particulare din Laodiceea (360), canonul 60 Hipo (393) si confirmata de Sinodul ecumenic Trulan (692) si sinodul al VII-lea (787). Scopul evanghelistului a fost sa dovedeasca primilor cititori ca Hristos este Mesia cel prezis de profeti si in persoana Sa s-au indeplinit toate vechile profetii.

Pilda zilei

"Postul este hrana sufletului; si dupa cum hrana trupeasca ingrasa trupul, tot asa si postul face mai puternic sufletul, il face mai usor, ii da aripi, il face sa stea la inaltime, sa se gandeasca la cele de sus si sa se ridice mai presus de placerile si dulcetile acestei vieti. Si dupa cum corabiile usoare strabat mai iute marile, iar daca sunt incarcate peste masura se scufunda, tot asa si postul face mai usoara mintea si o pregateste sa strabata cu usurinta oceanul acestei vieti; o face sa se indragosteasca de cer si de cele din cer, sa socoteasca o nimica pe cele din lumea aceasta si sa treaca pe langa ele cu mai multa nepasare decat pe langa umbra si vis". (Sfantul Ioan Gura de Aur)