luni, 21 noiembrie 2011

Hramul Mănăstirii Snagov



Hramul Mănăstirii Snagov

În ziua sărbătorii Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, astăzi, 21 noiembrie 2011, Mănăstirea Snagov din judeţul Ilfov şi-a serbat hramul. Anul acesta sărbătoarea a fost sporită de prezenţa Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române în mijlocul obştii mănăstirii. Cu această ocazie, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a oficiat Sfânta Liturghie în biserica mănăstirii, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi.

În cuvântul de învăţătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Preafericirea Sa a arătat importanţa cinstirii Maicii Domnului de către credincioşi, Fecioara Maria fiind icoana vie a Bisericii.

„Biserica a consacrat multe sărbători Maicii Domnului fiindcă ea este ocrotitoarea fecioarelor, ocrotitoarea maicilor din mănăstiri, ocrotitoarea mamelor, a copiilor, ocrotitoarea săracilor, ajutătoarea celor fără de ajutor şi adăpost duhovnicesc pentru cei ce sunt singuri şi uitaţi, sau cum se spune într-una din rugăciunile adresate ei iubire cu smerenie faţă de cei pe care nu-i mai iubeşte nimeni. Maica Domnului reprezintă icoana vie a Bisericii care pomeneşte în rugăciunile ei pe toţi oamenii, mai ales pe cei credincioşi, şi se roagă pentru ca Dumnezeu să ajute pe fiecare după nevoile sale. Intrarea în Biserică a Macii Domnului pe care o prăznuim în Biserică în fiecare an la 21 noiembrie, la 7 zile după începutul Postului Naşterii Domnului, ne arată că este nevoie de pregătire pentru întâlnirea cu Dumnezeu. Maica Domnului reprezintă şi pregătirea omenirii pentru a primi pe Dumnezeu Cuvântul care vine să se facă om din iubire pentru oameni şi mântuirea lor”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh.

De asemenea, Patriarhul României a arătat de ce Biserica a rânduit acest mare praznic împărătesc în perioada Postului Crăciunului.

“Biserica a fixat această sărbătoare în timpul Postului Naşterii Domnului tocmai pentru a ne aminti că trebuie să ne pregătim şi noi duhovniceşte, pentru ca Hristos să se nască în peştera sufletului nostru după ce noi ne pregătim cu post, rugăciune şi fapte de milostenie. Toate duminicile din această perioadă ne îndeamnă la milostenie ca la bunătatea Preamilostivului Dumnezeu să răspundem şi noi cu fapte de milostenie”, a mai precizat Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române.

La finalul Sfintei Liturghii, Patriarhul României a vorbit despre istoricul Mănăstirii Snagov şi a prezentat volumul Mănăstirea Snagov. Istorie şi Artă. De asemenea, Preafericirea Sa a anunţat că Mănăstirea Snagov va avea un muzeu, închinat celor doi ocrotitori: Binecredinciosul Voievod Neagoe Basarab, ctitorul lăcaşului de cult, şi Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, care a înfiinţat o tipografie, prin care Mănăstirea Snagov a devenit important centru de cultură.

În continuare, persoanelor care s-au implicat în editarea volumuluiMănăstirea Snagov. Istorie şi Artă, preacuvioasei maici Atanasia Văietişi de la Mănăstirea Stavropoleos, dl-ui Laurenţiu Tătulescu, d-nei. Diana Stan, Director al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ilfov, le-au fost acordate distincţii de vrednicie, iar d-lui Claudiu Moldoveanu, Arhitect restaurator, i-a fost acordată, de asemenea, diplomă de vrednicie pentru implicarea în restaurarea picturii Mănăstirii Snagov.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit pentru biserica Mănăstirii Snagov o ediţie nouă a Sfintei Evanghelii, primul volum al Proloagelor, într-o ediţie nouă, cea dintâi sub egida Patriarhiei Române, precum şi alte cărţi pentru biblioteca mănăstirii. La rândul său, părintele stareţ Varahiil Bănăţeanul a dăruit Patriarhului României o icoană cu chipul brodat al Binecredinciosului Voievod Neagoe Basarab.

Mănăstirea Snagov este un important monument istoric și de artă feudală din Țara Românească, care se găsește pe insula situată în partea nordică a lacului Snagov, din apropierea localității Snagov.

Un duhovnic înţelept şi un slujitor talentat - Protosinghelul Martinian Ruxanda



Un duhovnic înţelept şi un slujitor talentat - Protosinghelul Martinian Ruxanda

Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh DANIEL, adresat Stavroforei Lucia Bostan, stareţa Mănăstirii Samurcăşeşti-Ciorogârla, la înmormântarea Protosinghelului Martinian Ruxanda, duhovnicul Mănăstirii Samurcăşeşti-Ciorogârla, în data de 21 noiembrie 2011:

Preacuvioasă Maică Stareţă,
Întristat sobor al Mănăstirii Samurcăşeşti-Ciorogârla,

Am aflat cu durere de trecerea la cele veşnice a părintelui protosinghel Martinian Ruxanda, fost preot al Mănăstirii Samurcăşeşti-Ciorogârla, duhovnic evlavios şi harnic, înţelept şi binevoitor, un slujitor liturgic talentat.

Înainte de a deveni monah, părintele Martinian Ruxanda a fost un bun creştin, cultivând în viaţa de familie virtuţile teologice şi căutându-L pe Dumnezeu cu multă râvnă.

A urmat în tinereţe cursurile de opt ani ale Seminarului Teologic de la Mofleni (lângă Craiova), fiind apoi cântăreţ la Catedrala Mitropolitană din Craiova şi administrator la Seminarul Teologic al Arhiepiscopiei Craiovei.

A fost mulţi ani şi şofer al mitropoliţilor de fericită pomenire Teoctist Arăpaşu şi Nestor Vornicescu ai Olteniei.

După pensionare, a plecat în taină de acasă şi a ajuns, prin rânduiala lui Dumnezeu, la Mănăstirea Neamţ. Frumoasele cântări şi dorul după viaţa duhovnicească l-au recomandat pentru tunderea în monahism, care a fost săvârşită, în data de 4 august 1993, la privegherea sărbătorii Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ, în timpul stăreţiei Arhimandritului Dr. Irineu Cheorbeja.

Cu prilejul unei vizite a Patriarhului Teoctist la Mănăstirea Neamţ, acesta l-a remarcat printre cântăreţii de la strană şi l-a chemat în Arhiepiscopia Bucureştilor.

Hirotonit ieromonah, a fost numit stareţ al Mănăstirii Cheia din judeţul Prahova şi apoi, pentru scurt timp, slujitor la Mănăstirea Înălţarea Sfintei Cruci-Cebza, protoieria Deta, şi locţiitor de exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Timişoarei.

Apreciindu-i-se râvna pentru cele sfinte şi darurile primite de la Dumnezeu, a fost chemat la Mănăstirea Samurcăşeşti-Ciorogârla ca duhovnic, unde a slujit aproape 15 ani în deplină armonie cu maica stareţă şi cu soborul mănăstirii.

Cu recunoştinţă, maica stavroforă Lucia mărturisea că amplele lucrări de renovare ale mănăstirii din ultimii ani nu s-ar fi putut realiza fără ajutorul constant oferit de părintele duhovnic Martinian.

Iscusit cântăreţ şi virtuos interpret atât al cântărilor de strană, care au şi fost imprimate pe câteva CD-uri, cât şi al cântecelor de factură folclorică, adunate şi îngrijite de muzicologi şi folclorişti din zona Olteniei, părintele Martinian cânta cu zel şi încânta credincioşii pelerini prezenţi la slujbele mănăstirii.

În toţi aceşti ani el a fost nelipsit de la biserică, până în ultima zi a vieţii, slujind Sfânta Liturghie şi cele șapte Laude, pentru a-l afla pregătit Mirele Bisericii, spovedind călugăriţe şi pelerini, rugându-se pentru sine şi pentru alţii.

În vizitele noastre pe care le-am făcut la Mănăstirea Samurcăşeşti-Ciorogârla l-am întâlnit şi am apreciat modestia, frumoasa slujire, îndelunga sa răbdare şi dragostea jertfelnică pentru această mănăstire şi iubirea de Biserică şi Neam.

În ultimul an a fost încercat de o suferinţă grea pe care a primit-o ca pe un timp al pregătirii duhovniceşti pentru trecerea la viaţa cea veşnică.

Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, Cel înviat din morţi, să aşeze sufletul adormitului slujitorului Său, protosinghelul Martinian Ruxanda, întru Împărăţia Cerurilor, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viaţă fără de sfârşit.

Veşnică lui pomenire din neam în neam!
Cu arhiereşti binecuvântări şi condoleanţe pentru mănăstire,


† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Român
e

Intrarea in Biserica a Maicii Domnului

Intrarea in Biserica a Maicii Domnului comemoreaza aducerea Fecioarei Maria la Templu de catre parintii ei, Sfintii Ioachim si Ana. Arhiereul Zaharia a inchinat-o pe Maica Domnului in Sfanta Sfintelor, locul cel mai sfant din Templu, unde numai arhiereul intra o singura data pe an. Fecioara Maria a stat in Templu, timp de 12 ani.
In traditia populara, Intrarea in Biserica a Maicii Domnului este cunoscuta si sub denumirea de Sarbatoarea Luminii.
Desi nu instituita oficial, sarbatoarea a existat inainte de sec. al VI-lea. Exista astfel o mentiune a ei din sec. al IV-lea, facuta de Sf. Grigorie de Nyssa.
Se pare ca data de 21 noiembrie reprezinta data sfintirii unei biserici cu acest hram in 543 (biserica ridicata de Iustinian cel Mare langa zidul ruinat al Templului).

Biserica a randuit ca pe 21 noiembrie sa fie dezlegare la peste.
Maine facem pomenirea Sfintilor Apostoli Filimon, Arhip, Onisim si Apfia.

Pilda zilei

Avva Pimen a zis: "Odata, cand batranii stateau jos si mancau, avva Alonios statea in picioare si servea. Ei, vazandu-l, l-au laudat, dar el n-a raspuns nimic. Cineva il ia deoparte si-l intreaba: «De ce n-ai raspuns batranilor, cand te-au laudat?». Avva Alonios ii zice: «Daca raspundeam, as fi parut ca primesc lauda»".