sâmbătă, 22 octombrie 2011

10 ani de la hirotonia întru episcop a PS Părinte Siluan


 Astăzi se împlinesc 10 ani de la hirotonia întru episcop a PS Părinte Siluan, hirotonie care a  avut loc duminică, 21 octombrie 2001, în biserica Sfântul Iosif a parohiei ortodoxe române de la Bordeaux.
          În sarcina Preasfinției Sale s-au aflat, de la hirotonie și până în august 2004, parohiile și comunitățile Mitropoliei noastre din Spania, Portugalia și sudul Franței, ca și buna desfășurare a vieții monahale în Mitropolie. Începând cu data de 1 august 2004, PS Siluan a primit sarcina pastorală, misionară, administrativă și de reprezentare a Bisericii noastre în Italia.
         Urmare a hotărârii Adunării Extraordinare a clerului din Italia de a se înfiinţaEpiscopia Ortodoxă Română a Italiei (Gavedo, 8 mai 2007) și a aprobării acesteia de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (21 iunie 2007), Preasfințitul Siluan a fost propus ca unic candidat (de către Adunarea Eparhială Extraordinară adunată la Paris în 19 februarie 2008) și a fost ales ca cel dintâi Episcop al Italiei (Bucureşti, 5 martie 2008). Preasfinția Sa a fost întronizat de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif la Lucca, în ziua de joi 8 mai 2008. 
          În anul 2004 când PS Părinte Episcop Siluan a ajuns în Italia, în Peninsulă existau 30 de parohii, iar astăzi Episcopia Italiei are un număr de 160 de parohii, 4 mănăstiri și 2 schituri. În cuprinsul Eparhiei există și 30 de locuri (filii) unde se săvârșesc periodic Sfânta Liturghie și/sau alte slujbe în una din serile de peste săptămână, sau la cererea punctuală a credincioșilor.
          În această zi aniversară, clerul și credincioșii Episcopiei Italiei dau slavă lui Dumnezeu pentru bogatele roade duhovnicești și pământești pe care le-a dat în obștea creștinilor ortodocși români care petrec pe meleagurile Italiei, și urează Preasfințitului Părinte Episcop Siluan ca bunul Dumnezeu să-i dăruiască în continuare sănătate, putere și mult har, întru buna împlinire a slujirii la care a fost chemat.

ÎNTRU MULȚI ANI, STĂPÂNE!


DEPARTAMENTUL DE INFORMARE ȘI MASS MEDIA AL
EPISCOPIEI ORTODOXE ROMÂNE A ITALIEI

Recensământul populației în Italia


         În atenția preacuvioșilor și preacucernicilor preoți și diaconi și a tuturor credincioșilor ortodocși români, basarabeni și bucovineni rezidenți pe pământul Italiei.

         Dorim să vă aducem la cunoștință că de pe data de 09 octombrie 2011, a început în Italia, precum și în toate țările din Uniunea Europeană, Recensământulpopulației.
         A lua parte la acest recensământ este o îndatorire civică și o datorie morală.
         Invităm pe toți credincioșii Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei să participe la acest recensământ și să-și declare identitatea religioasă ortodoxă, pe care au primit-o prin Sfânta Taină a Botezului, completând formularul adecvat.
         În localitățile mai mari (peste 150 000 de locuitori) recensământul va dura până la 29 februarie 2012, în localitățile mijlocii (între 20 000 și 150 000 de locuitori) va dura până la 31 ianuarie 2012 iar în celelalte localități mici va dura până la 31 decembrie 2011.
         Pentru a beneficia de ajutor în completarea chestionarului se pot cere informații la numărul verde gratuit             800 06 97 01      . Cei care folosesc internetul, pot să completeze chestionarul și on-line.

DEPARTAMENTUL DE INFORMARE ȘI MASS MEDIA
AL EPISCOPIEI ORTODOXE ROMÂNE A ITALIEI

ZECE ANI DE LA ÎNTEMEIEREA MITROPOLIEI ORTODOXE ROMÂNE A EUROPEI OCCIDENTALE ȘI MERIDIONALE


     La aniversarea a 10 ani de la ridicarea Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale la rang de Mitropolie și de la întronizarea Înaltpreasfințitului Iosif de la Paris ca Mitropolit al acesteia, dăm slavă lui Dumnezeu pentru bogatele roade duhovnicești pe care le-a revărsat peste obștea creștinilor ortodocși români și a celor care s-au adăugat lor dintre autohtoni, care petrec pe meleagurile celor 9 țări pe care aceasta le cuprinde.
         Cele ce s-au împlinit în acești zece ani constituie o mărturie concretă a faptului că Dumnezeu, prin Harul cel de viață făcător al Sfântului Duh, împlinește lucrarea sfințitoare și mântuitoare, prin slujitorii Săi, în ciuda condițiilor de pribegie și de lipsuri materiale, ducând, precum odinioară, Biserica Sa la limanul cel lin al mântuirii, într-o Europă care a pierdut adesea reperele creștine de la originile sale. Mărturie stau cele aproape 400 de parohii și cele 15 mănăstiri ale mitropoliei (față de cele 73 de parohii și 4 mănăstiri care ființau în 2001) precum și zecile de mii de copii botezați și miile de familii binecuvântate cu Sfânta Taină a Căsătoriei în acești zece ani care au trecut.
         La acest moment aniversar, urăm Înaltpreasfințitului Părintelui nostru Arhiepiscop și Mitropolit Iosif, din partea întregului cler și a credincioșilor din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, cele mai călduroase urări de sănătate și de putere duhovnicească pentru a duce mai departe, întru mântuire, cu roade la fel de bogate, greaua sarcină care i s-a încredințat în 21 octombrie 2001 !

ÎNTRU MULȚI ANI STĂPÂNE !

Cu frățească îmbrățișare în Hristos Domnul și Arhiereul nostru Cel veșnic,

+SILUAN
al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei