luni, 26 septembrie 2011

Sfantul Domnitor Neagoe Basarab


 Sfantul Neagoe Basarab este pomenit pe 26 septembrie. Canonizarea sa a fost hotarata in sedinta de lucru a Sfantului Sfantului Sinod din 8-9 iulie 2008, alaturi de cea a Sfantului Ierarh Iachint de Vicina si a Sfantului Dionisie Exiguul. Proclamarea solemna a canonizarii a avut loc la Bucuresti, de praznicul Sfantului Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir, pe 26 octombrie.
Sfantul Neagoe Basarab a fost domn al Tarii Romanesti intre anii 1512 si 152. A fost inmormantat in gropnita domneasca de la Curtea de Arges, ctitoria sa, iar  pe piatra de mormant sta scris: "A raposat robul lui Dumnezeu Io Neagoe Voievod si Domn a toata Tara Romaneasca si a partilor dunarene, in luna lui Septembrie 15 zile, anul 7029 (1521), crugul soarelui 26, crugul lunii 15, temelia 18. A domnit 9 ani si jumatate. Si rog pe cei ce Dumnezeu ii va ingadui sa vie dupa noi, sa pazeasca adapostul acesta mic si lacasul oaselor mele, ca sa fie nestricat“.
Conicarul Gavriil Protul, in "Viata Sfantului Nifon", patriarhul Constantinopolului, spune despre Sfantul Neagoe Basarab: "Ce vom spune despre lucrurile si manastirile pe care le-au miluit?... Si in toate laturile de la Rasarit pana la Apus si de la Amiaza-zi pana la Amiaza-noapte, toate sfintele biserici le hranea si cu multa mila pretutindeni da. Si nu numai crestinilor fu bun, ci si paganilor, si fu tuturor tata milostiv, asemanandu-se Domnului ceresc, care straluceste soarele Sau si ploaia si peste cei buni, si peste cei rai, cum arata Sfanta Evanghelie". Tot din aceasta lucrare, aflam ca Neagoe l-a avut profesor si duhovnic pe Sfantul Nifon: "Iar fericitul Nifon il intarea in invataturile sale".
A facut donatii manastirilor ortodoxe din Muntele Athos, Muntele Sinai, Ierusalim, Tara Romaneasca. A fost ctitor al multor biserici din tara si autorul uneia dintre cele mai vechi capodopere ale literaturii romanesti, "Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie", lucrare cu un continut moral-crestin.
Tot in aceasta zi facem pomenirea:
Sfantului Apostol si Evanghelist Ioan;
- Sfintei Mucenite Hira si a dreptului Ghedeon.
Maine, praznuim pe Sfantul Ierarh Martir Antim Ivireanul, mitropolitul Tarii Romanesti.

Pilda zilei


A intrebat avva Iosif pe avva Pimen:
- Cum trebuie a posti ?
I-a zis avva Pimen:
- Eu voiesc ca cel ce mananca in fiecare zi, cate putin sa manance, ca sa nu se satura.
I-a zis avva Iosif:
- Cand erai mai tanar, nu posteai din doua in doua zile, avvo ?
Si a zis batranul:
- Cu adevarat, si trei, si patru zile si o saptamana. Si acestea toate le-au cercetat Parintii ca niste puternici si au aflat ca este bine in fiecare zi a manca, dar putin; si ne-au dat noua calea cea imparateasca, ca este usoara.

Congresul Internaţional Nepsis la final


În perioada 24-25 septembrie a avut loc la Torrejon de Ardoz, Madrid, Congresul Internațional Nepsis.
Au participat la congres Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, Preasfințitul Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, Preasfințiul Timotei al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, Preasfințitul Marc, Episcop vicar al Mitropoliei şi Pr. Prof. Dr. Constantin-Valer Necula (Facultatea de Teologie din Sibiu).
Congresul Nepsis a fost deschis sâmbătă, printr-un Te Deum, săvârșit de Preasfințitul Părinte Episcop Timotei, în calitate de gazdă, în biserica „Sfântul Pantelimon” din Torrejon de Ardoz, cu participarea celorlalți ierarhi și a numeroşi preoți, răspunsurile fiind date de Corul Tronos al Patriarhiei Române, care a încântat publicul în seara aceleiaşi zile, cu un concert de muzică psaltică, repertoriul incluzând muzică bisericească, dar şi un final din folclorul românesc, atât de iubit de românii de pretutindeni.
Nepsis este numele generic al diferitelor asociații sau grupări ale tinerilor ortodocși din Mitropolia Europei Occidentale și Meridionale și funcționează sub îndrumarea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Europei Occidentale și Meridionale. Asociaţia tinerilor ortodocşi Nepsis s-a constituit iniţial la data de 13 noiembrie 1999, la Paris.
Cu ocazia congresului aniversar din 2009, Nepsis a devenit „Federaţia Fraternităţilor Nepsis”, o structură de coordonare a grupărilor Nepsis din mitropolie şi a activităţilor sau evenimentelor Nepsis.
În cadrul congresului de anul acesta s-a desfășurat un campionat de fotbal între echipele episcopiilor și mitropoliei. Anul acesta campionatul a fost câștigat de echipa Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.
În anul 2012, Congresul Internaţional Nepsis va fi găzduit la Londra, în perioada 28-29 septembrie.






SURSA:http://episcopia-italiei.it