marți, 29 noiembrie 2011

Moaştele Sfântului Apostol Andrei la Paraclisul Noii Catedrale Patriarhale



Moaştele Sfântului Apostol Andrei la Paraclisul Noii Catedrale Patriarhale
Credincioşii din Capitală se pot închina în aceste zile la moaştele celui Întâi chemat la Apostolat de către Mântuitorul Iisus Hristos.

Întrucât noua Catedrală a Mântuirii Neamului are ca ocrotitor şi pe Sfântul Apostol Andrei, astăzi, un fragment din cinstitele sale moaşte, care se păstrează în Paraclisul istoric al Reşedinţei patriarhale, a fost adus spre închinare la Paraclisul cu hramurile „Învierea Domnului”, „Icoana Maicii Domnului – Prodromiţa” şi „Sfântul Ioan Gură de Aur” din apropierea şantierului Catedralei Mântuirii Neamului, după cum informează TRINITAS TV.

Credincioşii bucureşteni au aşteptat cu bucurie sosirea raclei cu sfintele moaşte.

Moaştele Sfântului Apostol Andrei vor rămâne la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului pentru a fi venerate de cler şi credincioşi până în seara zilei de 30 noiembrie.

Programul slujirii ierarhilor B. O. R. la Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei


Programul slujirii ierarhilor B. O. R. la Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei

La Sărbătoarea Sf. Ap. Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române slujesc după următorul program pe care îl aflăm de la Radio TRINITAS:

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, împreună cu Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfinţitul Nectarie, Mitropolit Grec de Kerkyra şi Paxos, Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfinţitul Gurie, episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului şi Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului va sluji la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, împreună cu Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Vasile, Episcop de Srem (Karloviţ, Serbia), Preasfinţitul Nicolae, Episcop de Apollonia, Albania şi Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

Înaltpreasfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului va sluji la Catedrala Arhiepiscopală din Cluj-Napoca, împreună cu Preasfinţitul Episcop-vicar Vasile Someşanul.

Înaltpreasfinţitul Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord va sluji la Capela ”Sfântul Siluan” din Munchen, Germania, împreună cu Preasfinţitul Sofian Braşoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului.

Înaltpreasfinţitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh Patriarhal va sluji la Catedrala Arhiepiscopală din Târgovişte.

Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji la biserica mare a mănăstirii ”Peştera Sfântului Apostol Andrei”, judeţul Constanţa, împreună cu Înaltpreasfinţitul Iakovos, Mitropolit Grec de Mitilyne, Înaltpreasfinţitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei şi Preasfinţitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului.

Înaltpreasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor va sluji la Capela Căminului de Bătrâni din Fălticeni.

Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei va sluji la Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia.

Înaltpreasfinţitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei va sluji la Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Buzău.

Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului va sluji în parohia Pecica, judeţul Arad.

Înaltpreasfinţitul Nicolae, Arhiepiscopul celor două Americi va sluji în parohia românească ”Sfântul Nicolae” din Vancouver, Canada.

Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei va sluji în parohia ”Sfântul Apostol Andrei” din Beiuş, judeţul Bihor.

Preasfinţitul Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului va sluji în parohia ”Sfinţii Arhangheli” din Videle.

Preasfinţitul Sebastian, Episcopul Slatinei si Romanaţilor va sluji la biserica „Cuvioasa Parascheva” din parohia Câmpu Mare, judeţul Olt.

Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului va sluji Mănăstirea Bic, judeţul Sălaj.

Preasfinţitul Siluan, Episcopul Românilor Ortodocşi din Ungaria va sluji la biserica românească din localitatea Gyula Mică, Ungaria.

Preasfinţitul Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei va sluji la Mănăstirea ”Adormirea Maicii Domnului” din Roma.

Preasfinţitul Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord va sluji la Paraclisul „Sfântul Apostol Andrei şi Sfinţii Voievozi Români” de la Centrul eparhial din Stockholm.

Preasfinţitul Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei şi Noii Zeelande va sluji la Catedrala Episcopală din Melbourne, Australia.

Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal va sluji la Noul Paraclis al Catedralei Mântuirii Neamului din Calea 13 Septembrie, Bucureşti.

Preasfinţitul Ioan Casian de Vicina, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor două Americi va sluji la Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Wentworth, statul canadian Quebec.

Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului va sluji în parohia „Sfântul Apostol Andrei” din Satu Mare
.

COLINDUL SFANTULUI APOSTOL ANDREI

COLINDUL SFANTULUI APOSTOL ANDREI

GÂNDUL ZILEI

"Am aflat pe Mesia, Care se tălmăceşte Hristos"
                                         (Ioan I,41)

MERINDE PENTRU SUFLET 29/11/2011

http://www.diocesiortodossa.it/merinde/merinde29noiembrie.pdf

Acatistul Sfantului Andrei Cel Intai Chemat

SFÂNTUL APOSTOL ANDREI ESTE PRAZNUIT MAINE 29/11/2011

"Am aflat pe Mesia, Care se tălmăceşte Hristos" (Ioan 1#41)
Sf. Apostol Andrei a fost din Betsaida, orasel pe malul lacului Ghenizaret, fiul lui Iona, din Galileea, si fratele lui Petru, primul dintre ucenicii Domnului Hristos. Inainte de a fi Apostol al Domnului, Sfantul Andrei a fost ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul. Dar, daca a auzit, a doua zi dupa Botezul lui Iisus in Iordan, pe dascalul sau Ioan, aratand cu degetul catre Iisus si zicand: "Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii" (Ioan, 1, 29), Sfantul Andrei, lasandu-l pe Ioan, a urmat dupa Hristos, zicand fratelui sau Petru: "Am gasit pe Mesia, care se talcuieste Hristos" (Ioan, 1, 41). Si astfel, l-a tras si pe Petru spre dragostea lui Hristos. Drept aceea, Sfantului Andrei i se mai spune si Apostolul cel dintai chemat al Domnului. Si se afla in Scriptura si alte multe invataturi despre dansul.
Din zilele acelea, ca si ceilaiti Apostoli, Sfantul Andrei a urmat Mantuitorului, insotindu-l pe drumurile Tarii Sfinte, adapandu-se din izvorul nesecat al dumnezeiestilor descoperiri pe care le aducea Mantuitorul. A fost martor faptelor minunate savarsite de Domnul, s-a impartasit din cuvantul dumnezeiesc, datator de viata, al credintei celei noi intemeiata de Hristos, si, mai presus de toate, a vazut Patimile Domnului, a plans moartea Lui pentru noi si s-a intarit in credinta, in ziua Invierii.
La randul ei, Traditia Bisericii ne spune ca, dupa Inaltarea Domnului la cer si dupa Cincizecime, Apostolii au tras la sorti si au mers in toata lumea, pentru propovaduire. Atunci, acestui intai chemat, i-a cazut sortul sa mearga in Bitinia, Bizantia, Tracia si Macedonia, cu tinuturile din jurul Marii Negre, pana la Dunare si Scitia (adica Dobrogea noastra) si pana in Crimeia. Insa, a umblat in aceste locuri nu in graba, ci, in fiecare, zabovind si rabdand multe Impotriviri si nevoi, pe toate biruindu-le cu ajutorul lui Hristos. S-a intors la urma din nou in Bizantia, hirotonind acolo episcop pe Stahie si, strabatand celelalte tari, a ajuns la tinutul Peloponezului, unde pe multi i-a tras de la idoli la Hristos. Tot din Traditie, mai stim ca Sfantul Andrei a avut si un sfarsit de mucenic, fiind rastignit, la Patras, langa Corint, cu capul in jos, pe o cruce in forma de X, careia i s-a spus "Crucea Sfantului Andrei". Dumnezeului nostru slava!

Echipele de la catedrală lucrează zi şi noapte



Echipele de la catedrală lucrează zi şi noapte

Şantierul Catedralei Mântuirii Neamului este un adevărat furnicar. Echipe de muncitori, coordonate de ingineri, lucrează la aplicarea foliei de plumb, cea mai sigură hidroizolaţie pentru o construcţie aşa de amplă. Deja, pe şantier au început să fie aduse armăturile şi materiale care vor fi folosite la construirea fundaţiei sau a radierului, informează „Ziarul Lumina”.

Vremea a fost destul de bună, astfel încât lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului să continue într-un ritm alert. Nici înserarea timpurie nu mai este o problemă pentru echipele de muncitori, deoarece pe şantier au fost montate reflectoare de mare putere, astfel că noaptea este luminată ca ziua. Cele patru macarele turn, de mare tonaj, aşază cu precizie milimetrică foliile de plumb care sunt fixate şi sudate cu flacără oxiacetilenică. Această sudură se face prin topirea primei feţe a foii de plumb. Plăcile de plumb sunt fixate la suprafaţă cu soluţie bituminoasă peste care se pune un strat de nisip necesar pentru asigurarea unei aderenţe corespunzătoare atunci când se va construi armătura şi se va turna betonul fundaţiei. Aplicarea foliei de plumb este o etapă foarte importantă, astfel că aproape toată echipa de ingineri este pe şantier, coordonând şi supraveghind lucrările, mai ales că până acum nu s-a mai realizat la o scară aşa de mare aplicarea acestui tip de hidroizolaţie. Părintele Nicolae Crîngaşu (foto), membru în echipa managerială care se ocupă cu construirea Catedralei Mântuirii Neamului, ne-a explicat că solul din spatele Casei Poporului, deşi are o elevaţie faţă de restul Bucureştiului, este străbătut la o adâncime mică de pânza freatică.

S-a lucrat foarte mult la găsirea soluţiei pentru că furnizorii de folii hidroizolante şi de materiale nu puteau să garanteze nici un material mai mult de 60 de ani. Noi am avut în vedere specificul solului şi ne-am interesat de comportamentul clădirilor din zonă la cotele negative la care am avea noi nevoie de o bună hidroizolaţie, nu pentru 60 de ani, ci pentru sute de ani, mai ales că pânza freatică este aici o ameninţare destul de serioasă, deoarece se află pe diverse straturi la mai multe adâncimi. Am optat pentru soluţia actuală, hidroizolaţie din tablă de plumb, pentru că ea garantează pentru mai mulţi ani protecţia. Toate referatele de specialitate demonstrează că plumbul asigură cea mai bună protecţie în faţa presiunii apelor subterane', ne-a spus părintele Nicolae Crîngaşu. 

Cei care doresc să sprijine lucrările la viitorul simbol al Ortodoxiei româneşti o pot face prin orice parohie sau mănăstire din cuprinsul Patriarhiei Române, cât şi prin trimiterea unui SMS în valoare de 2 EUR la numărul 857, valabil în reţelele de telefonie mobilă Vodafone, Cosmote şi Orange, până pe 31 decembrie 2011 sau prin depunere numerar sau virament bancar în următoarele conturi: Cont BCR (LEI): RO53 RNCB 0075 0048 9503 0109 Sucursala sector 4, Bucureşti; Cont BCR (EUR): RO96 RNCB 0075 0048 9503 0111 Sucursala sector 4, Bucureşti; Cont BCR (USD): RO26 RNCB 0075 0048 9503 0110 Sucursala sector 4, Bucureşti. Pentru mai multe informaţii despre stadiul lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului şi modalităţile prin care se poate contribui la edificarea acesteia, poate fi accesat site-ul http://www.catedralaneamului.ro'.

Te Deum la Ziua Naţională a României şiSlujbă de pomenire a eroilor în bisericile ortodoxe



Te Deum la Ziua Naţională a României şi Slujbă de pomenire a eroilor în bisericile ortodoxe

Biroul de Presă al Patriarhiei Române
, ne informează:

Potrivit tradiţiei bisericeşti şi hotărârii Sfântului Sinod, în data de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, în catedralele eparhiale, bisericile parohiale şi mânăstireşti din ţară şi străinătate, precum şi în paraclisele şcolilor de teologie ortodoxă va fi oficiată slujba specifică Te Deum şi vor fi pomeniţi eroii neamului românesc care au înfăptuit unitatea naţională a românilor în anul 1918.

La Catedrala patriarhală, Te Deum-ul de Ziua Naţională a României va fi oficiat de la orele 12.00.

În Bucureşti vor mai fi oficiate slujbe de pomenire a eroilor români care au luptat pentru apărarea ţării, credinţei, libertăţii, unităţii şi demnităţii naţionale la Monumentul Eroilor Militari Români din Parcul Tineretului (de la orele 8.00) şi la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol (de la orele 9.00)
.

GÂNDUL ZILEI

"Sa ne cinstim unii pe altii, pentru a invata sa-L cinstim pe Dumnezeu
                                                                              Sfantul Ioan Gura de Aur

Pilda zilei

Un frate l-a intrebat pe avva Pimen: "Spune-mi un cuvant". El ii zice: "Parintii au pus plansul ca inceput al lucrarii noastre". Fratele intreaba din nou: "Mai spune-mi un cuvant". Batranul raspunde: "Lucreaza cat poti cu mainile, ca sa faci milostenie din castig. Caci este scris: «Milostenia si credinta curata de pacate»". Fratele intreaba: "Ce este credinta?". Batranul raspunde: "Credinta inseamna a trai in smerenie si a face milostenie".