Anul acesta se împlinesc, în ziua sărbătorii Sf. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor (27 oct. 2012), 5 ani de existenţă a Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române.
La 27 octombrie, în anul 2007, la iniţiativa, cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, lua fiinţă Centrul de Presă BASILICA format atunci din Radio TRINITAS (emite din 17 aprilie 1998), TRINITAS TV (a început să emită din aceea zi), Ziarul Lumina (7 feb 2005) şi Agenţia BASILICA (a început să funcţioneze din 16 iunie 2008). În luna ianuarie 2008 acestora li s-a adăugat şi Biroul de Presă al Patriarhiei Române.
Momentul inaugurării Centrului de Presă BASILICA s-a făcut după Sfânta Liturghie oficiată de Patriarhul României la sărbătoarea Sf. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, pe esplanada Catedralei Patriarhale cu sfinţirea studiourilor Radioului şi Televiziunii TRINITAS de către Preafericirea Sa, lucrări realizate în trei săptămâni în Palatul Patriarhiei.
Într-o lume dominată de comunicare, Biserica rămâne fidelă mijloacelor tradiţionale de transmitere a dreptei învăţături de credinţă, însă este deschisă şi către utilizarea tehnologiilor moderne în lucrarea misionară.
Obiectivele Centrului de Presă „BASILICA” sunt formulate în art. 5 din Statutul de organizare şi funcţionare:
-cultivarea unei relaţii active şi a unei colaborări fructuoase între cler şi credincioşi, între Biserică şi societate;
-prezentarea în societate a instituţiilor, activităţilor şi atitudinilor Bisericii
Ortodoxe Române, cu deschidere spre dialog şi cooperare;
-cultivarea valorilor moralei creştine şi promovarea activităţilor cultural-educative în societate, sprijinirea dezvoltării comunităţilor locale;
-mediatizarea unor campanii socialfilantropice şi cultural-misionare;
- promovarea obiectivităţii şi respectarea principiilor deontologiei jurnalistice în relatarea evenimentelor, în prezentarea persoanelor şi a instituţiilor;
-stabilirea de parteneriate cu instituţii de presă, de cultură şi de educaţie din ţară şi din străinătate;
-încurajarea dialogului credinţei creştine cu filosofia, ştiinţa, arta şi alte domenii de manifestare ale spiritului uman creator de valori perene.
Postul de radio TRINITAS a fost înfiinţat în anul 1996, din iniţiativa şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României, în perioada respectivă Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Prima emisiune difuzată de Radio TRINITAS, în seara zilei de 17 aprilie 1998, Sfânta şi Marea Vineri din acel an, a fost transmisiunea directă a slujbei Prohodului Domnului, de la Catedrala mitropolitană din Iaşi. Consacrarea postului de radio TRINITAS ca reţea radiofonică naţională a Bisericii Ortodoxe Române, s-a înfăptuit la 27 octombrie 2007, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, data de înfiinţare aCentrului de Presă „BASILICA” al Patriarhiei Române.
Din octombrie 2007, Radio TRINITAS şi-a continuat extinderea la nivel naţional prin punerea în funcţiune a 19 staţii de emisie, care s-au adăugat celor 26 existente până atunci. În prezent, Radio TRINITAS emite pe 45 de frecvenţe terestre funcţionale, acoperind peste 85% din teritoriul României, la care se adaugă o frecvenţă via satelit (Satelit AMOS 2) pentru Europa.
Televiziunea TRINITAS a fost anunţată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel încă din cuvântarea de întronizare, la 30 septembrie 2007. Câteva săptămâni mai târziu, la 27 octombrie 2007, TRINITAS TV a fost inaugurat, în urma unui efort substanţial şi susţinut. Susţinerea venită din partea Patriarhului României a continuat prin implicarea nemijlocită a Preafericirii Sale în etapele de formare a grilei de programe, a dotărilor tehnice, de echipare a studioului şi de formare a echipei redacţionale şi tehnice, precum şi de identificare a surselor sustenabile de finanţare.
În primele luni, TRINITAS TV a emis doar pe satelit. Pentru primii trei ani, a fost folosit satelitul Amos 2, iar din noiembrie 2010 se foloseşte satelitul ASTRA 4 (4,8˚ est). În alegerea sateliţilor s-au avut în vedere criterii de fiabilitate şi eficienţă tehnologică, dar şi faptul că numeroşi români trăiesc în Europa Occidentală şi doresc să urmărească programele televiziunii Bisericii de acasă. Astfel, TRINITAS TV a avut şi are o bună recepţie în Vestul Europei. Amprenta la sol a satelitului ASTRA 4, pe care se găseşte acum postul nostru de televiziune, se întinde din Portugalia până în Israel şi din Scandinavia până în Peloponez. Din primăvara anului 2008, TRINITAS TV a fost preluat în reţeaua de cablu tv analogic RCS&RDS, precum şi în reţeaua de cablu tv digital UPC. Pe reţeaua analogică UPC, televiziunea noastră a fost inclusă însă trei ani mai târziu. Sute de reţele de cablu de mici dimensiuni din întreaga ţară au preluat TRINITAS TV, mai ales că programul tv al Bisericii s-a dovedit a fi unul aşteptat de către public. În prezent, TRINITAS TV ajunge în casele a peste 95% dintre români, lucru ce reprezintă o şansă dar şi o mare responsabilitate pentru toţi ostenitorii TRINITAS TV. Televiziunea Patriarhiei Române poate fi recepţionată şi prin internet, pe pagina proprie www.trinitastv.ro.
Cotidianul Ziarul Lumina, săptămânalul Lumina de Duminică şi revista de actualitate bisericească Vestitorul Ortodoxiei sunt parte integrantă a Centrului de Presă „BASILICA”.
Lansat ca noutate publicistică de către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, la Iaşi, în ziua de 7 februarie 2005, primul cotidian creştin din România şi, până în prezent, singurul cotidian creştin ortodox din lume, Ziarul Lumina a cunoscut la Bucureşti o evoluţie ascendentă, în plan editorial şi tipografic, precum şi în privinţa difuzării către cititori. De asemenea, din 16 octombrie 2005, apare Lumina de Duminică, ediţia „de week-end“ a ziarului. În cursul lunii noiembrie 2007, s-a constituit nucleul redacţional de la Bucureşti, în spaţiile puse la dispoziţie de Tipografia Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă.
Prima ediţie regională şi-a început activitatea la 2 februarie 2009, la Iaşi. În anul următor au fost lansate: Ediţia de Transilvania (Sibiu, 9 aprilie 2010);Ediţia de Oltenia (Craiova, 14 august 2010) şi Ediţia de Banat (1 octombrie 2010).
Principala formă de proiecţie în spaţiul virtual a publicaţiilor LUMINA, site-ulwww. ziarullumina.ro rămâne o preocupare importantă pentru echipa redacţională şi pentru conducerea ziarului. Conţinutul site-ului este actualizat zilnic, iar, periodic, este reorganizat structural, în funcţie de cerinţele funcţionale şi de noutăţile tehnice din domeniul IT. În 2010 apoi în anul 2012 au fost lansate noi versiuni ale site-ului www.ziarullumina.ro, iar acesta şi-a depăşit cu mult statutul de pagină de ziar online actualizată zilnic.
În ziua de 7 februarie 2012, cu prilejul împlinirii a şapte ani de la prima apariţie a Ziarului Lumina, a fost lansată oficial, în prezenţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Fototeca Ortodoxiei Româneşti, un proiect care are ca obiect colectarea, identificarea şi clasificarea unui mare număr de fotografii privind istoria Bisericii Ortodoxe Române din secolul al XX-lea.
Agenţia de ştiri „BASILICA” a Patriarhiei Române are rolul de a prezenta, sub forma ştirilor şi a documentelor de presă, instituţiile, activităţile şi atitudinile Bisericii Ortodoxe Române în diferitele probleme actuale. Selecţionarea şi sistematizarea ştirilor se face în concordanţă cu principiile moralei creştine şi cu normele deontologiei jurnalistice. Agenţia de ştiri îşi întemeiază lucrarea pe vocaţia originară a Bisericii de a transmite lumii Vestea cea Bună a mântuirii în Hristos. Într-o societate dominată de comunicare, de supra-informare, supra-producţie şi ispita supra-consumului, informaţia religioasă are rolul de a reaminti oamenilor că pot deveni mai buni şi pot fi mai fericiţi nu doar prin multiplicarea volumului de informaţii ci, mai degrabă, prin asumarea unui discernământ informaţional din care să înţeleagă modul cum se îmbină în derularea faptelor de viaţă prezenţa harului divin şi libertatea umană.
Agenţia a fost înfiinţată la iniţiativa, cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, 27 octombrie 2007, ca parte integrantă a Centrului de Presă „BASILICA” al Patriarhiei Române. Lansarea oficială aAgenţiei de ştiri „BASILICA” s-a făcut în data de 16 iunie 2008, la sărbătoarea Sfintei Treimi, având ca motto: „Vestea bună împărtăşită tuturor”. Ştirile şi informaţiile sunt organizate sub formă electronică pe site-ul www.basilica.ro şi cuprind date referitoare la viaţa bisericească din ţară şi din străinătate: activitatea Patriarhului României, hotărârile Sfântului Sinod, activităţi desfăşurate de eparhii, mănăstiri şi parohii, şcoli teologice şi asociaţii bisericeşti, dialogul Bisericii cu societatea, cooperarea interortodoxă, dialogul interconfesional şi interreligios.
Începând din data de 30 septembrie 2010, Agenţia de ştiri BASILICA a Patriarhiei Române are o nouă interfaţă, cu o formă grafică deosebită şi o structură îmbunătăţită de prezentare a informaţiei. Din 16 iunie 2008 şi până astăzi, pe site-ul basilica.ro se poate constata o creştere a numărului de ştiri şi al materialelor de presă postate în fiecare zi. Astăzi, dacă cercetăm arhiva Agenţiei de ştiri BASILICA identificăm peste 30.000 de materiale de presă, cuprinzând aici şi perioada 27 octombrie 2007 - 16 iunie 2008.
În ultimii cinci ani, activitatea Biroului de Presă al Patriarhiei Române a constat în: realizarea zilnică (1.200 de numere) a buletinului zilnic Revista Presei în urma activităţii de monitorizare a mass-media internă şi internaţională şi informarea cu promptitudine a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel; redactarea a peste 500 de proiecte de comunicate de presă, drepturi la replică şi precizări supuse aprobării Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, transmise cu prioritate către Centrul de Presă „BASILICA” - Agenţia de ştiri „Basilica”, Radio „Trinitas”, Televiziunea „Trinitas” şi cotidianul Ziarul Lumina; stabilirea şi menţinerea comunicării cu aproximativ 100 jurnalişti acreditaţi de la agenţiile de presă româneşti şi străine , de la Televiziunea Română şi Societatea Română de Radiodifuziune, de la alte posturi de radio şi televiziune particulare, precum şi de la majoritatea cotidianelor şi publicaţiilor cu pondere naţională, etc.
FOTO: ARHIVĂ 2012
Sursa:Patriarhia.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu