joi, 1 decembrie 2011

Sărbătoarea Naţională la Catedrala Patriarhală



Sărbătoarea Naţională la Catedrala Patriarhală

FOTO: ZIARUL LUMINA

La Catedrala Patriarhală din București, de Ziua Naţională a României, s-a oficiat slujba de Te Deum, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură rostit la sfârşitul slujbei de Te Deum, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre rolul Bisericii Ortodoxe Române în Marea Unire de la 1918: „Unirea de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 a fost încoronarea idealurilor, aspiraţiilor şi eforturilor jertfelnice ale poporului român de-a lungul secolelor. Aşa cum s-a spus, Unirea de la Alba Iulia a fost făcută de întreg poporul român. Fiecare stare socială aducând o contribuţie la această Unire. Biserica a avut un rol deosebit de important în pregătirea şi realizarea acestei uniri, pentru că secole de-a rândul, când provinciile româneşti erau despărţite prin graniţe politice artificiale, Biserica a contribuit cel mai mult la menţinerea unităţii spirituale de cuget şi simţire românească. Mitropoliţii Moldovei au tipărit cărţi la Iaşi care în marea lor majoritate au fost destinate românilor din Transilvania. Acest adevăr este foarte bine subliniat de către Mitropolitul Varlaam al Moldovei în Cartea saRomânească de Învăţătură, Cazania din 1643, unde se spune că ea este destinată pentru întreaga seminţie românească. Deci, conştiinţa aceasta de unitate etnică naţională era exprimată de Biserică într-o formă fermă şi solemnă, dar şi eficientă în acelaşi timp”.

Referindu-se la cum trebuie să păstrăm conştiinţa unităţii naţionale, Preafericirea Sa a spus: „Astăzi, noi trebuie să menţinem conştiinţa unităţii naţionale, să pomenim pe toţi făuritorii Unirii celei Mari din 1918 şi să urmăm pilda lor. De aceea, ne înscriem cu Te Deum-ul de astăzi în marea linie a rugăciunilor Bisericii pentru unitate, libertate şi demnitate naţională. Totdeauna marile evenimente au fost precedate de slujbe, de rugăciune, de mulţumire adusă lui Dumnezeu şi de cerere adresată lui Dumnezeu ca cerere de ajutorare şi de întărire”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu