vineri, 30 septembrie 2011

COMUNICAT DE PRESĂ Un milion de vizitatori pe site-ul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei


                
          Astăzi, 30 septembrie 2011, site-ul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei (http://episcopia-italiei.it) a depășit un milion de vizitatori.
          Site-ul a fost lansat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, pe data de 01 august 2008.
          Astăzi, la trei ani de la lansare, putem să spunem că obiectivele inițiale au fost îndeplinite, iar site-ul a devenit tot mai dinamic și mai activ, îmbunătățindu-și rubricile și informațiile.
          Dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate și mulțumim tuturor vizitatorilor.


DEPARTAMENTUL DE INFORMARE ȘI MASS MEDIA AL
EPISCOPIEI ORTODOXE ROMÂNE A ITALIEI

Mesajul episcopiei noastre, adresat Preafericitului Părinte Daniel


 La împlinirea a 4 ani de la înscăunarea Preafericitului Părinte Daniel, ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, adresăm Preafericirii Sale, din partea tuturor clericilor și credincioșilor ortodocși români din Italia, cele mai sincere urări de sănătate și de îndelungă cârmuire, spre binele Bisericii lui Hristos.
          Văzând mulțimea de roade pe care le-a purtat jertfa și slujirea Preafericirii Sale, nu putem decât să dăm slavă lui Dumnezeu și să-L rugăm să îi dăruiască în continuare sănătate, putere și mult har, întru buna împlinire a chemării la care a fost rânduit de Domnul.

ÎNTRU MULȚI ANI, STĂPÂNE!

+ Episcopul Siluan
al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

http://episcopia-italiei.it/files/7946%20-%20Italia.PDF

GÂNDUL ZILEI

”Părintele Serafim Popescu,  Dumnezeu să-l odihnească,  zicea că dacă noi facem un pas  către Dumnezeu, Dumnezeu  face nenumăraţi paşi către noi. Trebuie să ne-ntîlnim undeva  cu Dumnezeu, să zicem şi noi  ca Sfinţii Apostoli: „Am văzut  pe Domnul!”
                                             PĂRINTELE TEOFIL
                                                                      PÂRÂIAN

MERINDE PENTRU SUFLET 30/09/2011

http://www.diocesiortodossa.it/merinde/merinde30septembrie.pdf
Apare cu binecuvântarea PS Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei

joi, 29 septembrie 2011

Pilda zilei

Odata, avva Agathon calatorea impreuna cu ucenicii sai. Unul dintre ei a gasit o pastaie verde pe drum si-i zice batranului: "Parinte, poruncesti sa o iau?". Batranul s-a uitat lung si cu mirare la el si-l intreaba: "Tu ai pus-o acolo?". "Nu", raspunde fratele. Batranul: "Atunci cum vrei sa iei ce n-ai pus?".
 

miercuri, 28 septembrie 2011

GÂNDUL ZILEI

Cîte unul îmi zice că înjură. Şi îi  zic: De ce înjuri? Păi zice, că aşa  mi vine. Şi eu zic: Bine, da’ mie  de ce nu îmi vine? Păi, zice,  dumneavoastră sunteţi altfel de  om. Păi zic: Fii şi tu altfel de om!                                                                                                            

                                          PĂRINTELE TEOFIL
                                                                    PÂRÂIAN

MERINDE PENTRU SUFLET 29/09/2011

http://www.diocesiortodossa.it/merinde/merinde28septembrie.pdf
Apare cu binecuvântarea PS Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei

Pilda zilei

Un frate l-a intrebat pe avva Pimen: "Ce sa fac?". Batranul ii zice: "Cand Dumnezeu ne va cerceta, de ce trebuie sa ne temem?". Fratele raspunde: "De pacatele noastre". Batranul zice: "Atunci sa mergem in chilie, sa ne asezam si sa ne amintim pacatele, iar Domnul va fi cu noi in toate".

marți, 27 septembrie 2011

"Socotește milostenia nu  ca o cheltuiala, ci ca un  venit; nu ca o pierdere, ci  ca un câștig, căci tu, prin  ea, dobândești mai mult  decat ai dat."
                                        Sfântul Ioan
                                                     Gura de Aur

MERINDE PENTRU SUFLET 27/09/2011

http://www.diocesiortodossa.it/merinde/merinde27septembrie.pdf


Apare cu binecuvântarea PS Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italie

GÂNDUL ZILEI

”Dumnezeu nu are  nevoie de ceea ce Îi  oferim noi. Noi avem  nevoie de ceea ce Îi  oferim lui Dumnezeu.”
                                        PĂRINTELE
                                                    TEOFIL PÂRÂIAN

MERINDE PENTRU SUFLET 26/09/2011

http://www.diocesiortodossa.it/merinde/merinde26septembrie.pdf
Apare cu binecuvântarea PS Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei

Pilda zilei

Un frate l-a intrebat pe avva Pimen despre atacul gandurilor rele. Batranul ii zice: "Lucrul acesta seamana cu un om care are foc la stanga si un vas cu apa la dreapta. Daca focul se intinde, el ia vasul cu apa si-l stinge. Focul este samanta dusmanului; apa, a ne arunca in fata lui Dumnezeu".

luni, 26 septembrie 2011

Sfantul Domnitor Neagoe Basarab


 Sfantul Neagoe Basarab este pomenit pe 26 septembrie. Canonizarea sa a fost hotarata in sedinta de lucru a Sfantului Sfantului Sinod din 8-9 iulie 2008, alaturi de cea a Sfantului Ierarh Iachint de Vicina si a Sfantului Dionisie Exiguul. Proclamarea solemna a canonizarii a avut loc la Bucuresti, de praznicul Sfantului Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir, pe 26 octombrie.
Sfantul Neagoe Basarab a fost domn al Tarii Romanesti intre anii 1512 si 152. A fost inmormantat in gropnita domneasca de la Curtea de Arges, ctitoria sa, iar  pe piatra de mormant sta scris: "A raposat robul lui Dumnezeu Io Neagoe Voievod si Domn a toata Tara Romaneasca si a partilor dunarene, in luna lui Septembrie 15 zile, anul 7029 (1521), crugul soarelui 26, crugul lunii 15, temelia 18. A domnit 9 ani si jumatate. Si rog pe cei ce Dumnezeu ii va ingadui sa vie dupa noi, sa pazeasca adapostul acesta mic si lacasul oaselor mele, ca sa fie nestricat“.
Conicarul Gavriil Protul, in "Viata Sfantului Nifon", patriarhul Constantinopolului, spune despre Sfantul Neagoe Basarab: "Ce vom spune despre lucrurile si manastirile pe care le-au miluit?... Si in toate laturile de la Rasarit pana la Apus si de la Amiaza-zi pana la Amiaza-noapte, toate sfintele biserici le hranea si cu multa mila pretutindeni da. Si nu numai crestinilor fu bun, ci si paganilor, si fu tuturor tata milostiv, asemanandu-se Domnului ceresc, care straluceste soarele Sau si ploaia si peste cei buni, si peste cei rai, cum arata Sfanta Evanghelie". Tot din aceasta lucrare, aflam ca Neagoe l-a avut profesor si duhovnic pe Sfantul Nifon: "Iar fericitul Nifon il intarea in invataturile sale".
A facut donatii manastirilor ortodoxe din Muntele Athos, Muntele Sinai, Ierusalim, Tara Romaneasca. A fost ctitor al multor biserici din tara si autorul uneia dintre cele mai vechi capodopere ale literaturii romanesti, "Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie", lucrare cu un continut moral-crestin.
Tot in aceasta zi facem pomenirea:
Sfantului Apostol si Evanghelist Ioan;
- Sfintei Mucenite Hira si a dreptului Ghedeon.
Maine, praznuim pe Sfantul Ierarh Martir Antim Ivireanul, mitropolitul Tarii Romanesti.

Pilda zilei


A intrebat avva Iosif pe avva Pimen:
- Cum trebuie a posti ?
I-a zis avva Pimen:
- Eu voiesc ca cel ce mananca in fiecare zi, cate putin sa manance, ca sa nu se satura.
I-a zis avva Iosif:
- Cand erai mai tanar, nu posteai din doua in doua zile, avvo ?
Si a zis batranul:
- Cu adevarat, si trei, si patru zile si o saptamana. Si acestea toate le-au cercetat Parintii ca niste puternici si au aflat ca este bine in fiecare zi a manca, dar putin; si ne-au dat noua calea cea imparateasca, ca este usoara.

Congresul Internaţional Nepsis la final


În perioada 24-25 septembrie a avut loc la Torrejon de Ardoz, Madrid, Congresul Internațional Nepsis.
Au participat la congres Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, Preasfințitul Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, Preasfințiul Timotei al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, Preasfințitul Marc, Episcop vicar al Mitropoliei şi Pr. Prof. Dr. Constantin-Valer Necula (Facultatea de Teologie din Sibiu).
Congresul Nepsis a fost deschis sâmbătă, printr-un Te Deum, săvârșit de Preasfințitul Părinte Episcop Timotei, în calitate de gazdă, în biserica „Sfântul Pantelimon” din Torrejon de Ardoz, cu participarea celorlalți ierarhi și a numeroşi preoți, răspunsurile fiind date de Corul Tronos al Patriarhiei Române, care a încântat publicul în seara aceleiaşi zile, cu un concert de muzică psaltică, repertoriul incluzând muzică bisericească, dar şi un final din folclorul românesc, atât de iubit de românii de pretutindeni.
Nepsis este numele generic al diferitelor asociații sau grupări ale tinerilor ortodocși din Mitropolia Europei Occidentale și Meridionale și funcționează sub îndrumarea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Europei Occidentale și Meridionale. Asociaţia tinerilor ortodocşi Nepsis s-a constituit iniţial la data de 13 noiembrie 1999, la Paris.
Cu ocazia congresului aniversar din 2009, Nepsis a devenit „Federaţia Fraternităţilor Nepsis”, o structură de coordonare a grupărilor Nepsis din mitropolie şi a activităţilor sau evenimentelor Nepsis.
În cadrul congresului de anul acesta s-a desfășurat un campionat de fotbal între echipele episcopiilor și mitropoliei. Anul acesta campionatul a fost câștigat de echipa Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.
În anul 2012, Congresul Internaţional Nepsis va fi găzduit la Londra, în perioada 28-29 septembrie.






SURSA:http://episcopia-italiei.it

duminică, 25 septembrie 2011

Pilda zilei

Parintele Sofronie Saharov, ucenicul Sfantului Siluan Athonitul, marturisea ca cele duhovnicesti sunt asemeni undelor radio in viata practica. Daca esti posesorul unui aparat, gasesti pe diferite frecvente variate posturi de radio. Cel ce nu are aparat nu poate "percepe" multimea undelor radio care strabat atmosfera. Acelasi raport este intre oamenii duhovnicesti si oamenii firesti. Acest fapt este intarit si de spusele Sfantului Apostol Pavel: "Omul firesc nu primeste cele ale Duhului lui Dumnezeu, caci pentru el sunt nebunie si nu poate sa le inteleaga pentru ca ele sunt nebunie" (I Corinteni 2, 14).

vineri, 23 septembrie 2011

GÂNDUL ZILEI

”Cel care-L iubește pe  Domnul, mai înainte a iubit  pe fratele său.”
                                                      Sf.Ioan Scărarul

MERINDE PENTRU SUFLET 23/09/2011

MERINDE PENTRU SUFLET POATE FI VIZUALIZAT AICI:http://www.diocesiortodossa.it/merinde/merinde23septembrie.pdf

GÂNDUL ZILEI

"Blandetea este stanca de care se  sparg toate valurile grele ale  vietii. Prin ea se intareste  rabdarea, usa intelepciunii  duhovnicesti".
                                                            Sfântul Ioan Scărarul

Pilda zilei


Povestea firului de ceapa

A fost odata ca niciodata o femeie rea si amarnica la suflet. Si femeia aceea a facut cat a facut umbra pamantului si, implinindu-i-se sorocul, a murit. Si murind n-a lasat dupa ea nici o fapta buna. Dracii au pus atunci gheara pe ea si au aruncat-o in iazul de foc. Iar ingerul ei pazitor sta pe mal si-si tot framanta mintea:
- Oare ce fapta buna o fi savarsit in viata ei ca sa pot pune o vorba pentru ea la Dumnezeu?
Si, aducandu-si aminte, se duce el si-I spune lui Dumnezeu:
- A smuls din gradina un fir de ceapa si l-a dat de pomana, a miluit o biata femeie saraca.
- Ia firul acela de ceapa, zice Dumnezeu, si da-i-l sa se agate de el, si cauta s-o tragi afara. Daca izbutesti s-o scapi, sa vina aici in rai, daca nu, sa ramana unde se afla acum.
Ingerul a coborat de graba in iad si, intinzandu-i firul de ceapa, a zis:
- Apuca-te vartos de el, femeie, si eu am sa te scot afara.
Si a inceput sa traga binisor, binisor de fir, pana ce a scos-o aproape toata din iaz. Dar ce sa vezi? Ceilalti osanditi, cand au prins de veste ca ingerul vrea s-o scape, s-au agatat care mai de care de ea, sa-i traga si pe ei afara. Scorpia de femeie insa, haina cum era la suflet, a inceput sa dea din picioare si sa urle:
- Pe mine vrea sa ma scoata, nu pe voi, ceapa e a mea, nu a voastra!
Nici n-a apucat sa termine, si firul de ceapa s-a rupt. Femeia a cazut inapoi in iad si arde si acum in focul gheenei, ingerul a izbucnit in plans si a plecat.

marți, 20 septembrie 2011

Pilda zilei


Un crestin, stiindu-l pe un vecin impatimit dupa bani, i-a facut cadou o pereche de ochelari, care, in loc de sticle, avea doua monede.
- "De ce-mi dai asa ceva?", a intrebat vecinul.

- "Sa-i pui la ochi", i-a raspuns crestinul.

- "Dar nu vad nimic", a continuat vecinul.
- "Nici cand urmaresti doar sa te imbogatesti nu vezi nimic. Monedele te orbesc!"
 

sâmbătă, 17 septembrie 2011

Sfințire la Cremona


 Duminică, 18 septembrie 2011, va avea loc la Parohia Nașterea Maicii Domnului din Cremona, păstorită de Pr. Doru Fuciu,  sfințirea iconostasului bisericii.
          Slujba de sfințire va fi săvârșită de Preasfințitul Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei împreună cu Preasfințitul Părinte Visarion al episcopul Tulcei înconjurați de un sobor de preoți și diaconi din Italia și România.
          Răspunsurile la liturghie și sfințire va fi dat de grupul Katharsis din Caransebeș.

Pilda zilei

O femeie i-a marturist preotului ca L-a gasit pe Mantuitorul. Acesta a intrebat-o:

- Si cum te simti acum?

Femeia raspunse fara retineri:

- Inainte de convertire am fost o pacatoasa care alerga dupa pacate, iar acum sunt o pacatoasa care fuge de pacate.
 

miercuri, 14 septembrie 2011

MERINDE PENTRU SUFLET

 Seria merindelor pentru suflet  apare cu binecuvântarea PS Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei

GÂNDUL ZILEI

“Crucea, (…) mijlocirea
catre Dumnezeu a celor
muritori.”
(Acatistul Sfintei Cruci)

MERINDE PENTRU SUFLET 14/09/2011

http://www.diocesiortodossa.it/merinde/merinde14septembrie.pdf

BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ RECUNOSCUTĂ OFICIAL ÎN ITALIA


 În ziua de 12 septembrie a.c., după un proces administrativ complex care s-a întins de-a lungul mai multor ani, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, ca reprezentantă oficială a Bisericii Ortodoxe Române în Peninsulă, a primit, prin Decretul Președintelui Republicii Italiene, recunoașterea juridică oficială ca și cult, din partea Statului Italian.
          Recunoașterea Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei reprezintă încununarea eforturilor și a jertfelniciei celor care au pus bazele primelor comunități ortodoxe românești în Italia și a tuturor celor care au continuat și au dezvoltat această lucrare, preoți și mireni, până la stadiul la care ea se află în prezent.
          Recunoașterea Episcopiei noastre reprezintă, în același timp, și recunoașterea prezenței pe pământul Italiei a peste un milion de români ortodocși care încearcă să-și trăiască și să transmită mai departe propria credință și propriile tradiții, păstrându-și identitatea de credință și neam, dar și integrându-se, totodată, în realitatea în care îi este dat să trăiască.
          Episcopia Ortodoxă Română a Italiei aduce mulțumiri deosebite Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, pentru purtarea de grijă și susținerea pe care le-a arătat pe tot parcursul demersului de recunoaștere juridică. Mulțumim, de asemenea, Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Iosif, al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale de la Paris, pentru toată osteneala depusă de-a lungul anilor pentru închegarea și creșterea comunității ortodoxe române din Italia și pentru continua încurajare de-a lungul procesului de recunoaștere.
          Episcopia Ortodoxă Română a Italiei este recunoscătoare tuturor instituțiilor Statului Italian care au făcut posibilă realizarea acestui deziderat al ei, precum și tuturor instituțiilor Statului Român și tuturor persoanelor care s-au implicat și au sprijinit în vreun fel ducerea la îndeplinire a procesului de recunoaștere.
          Dăm slavă lui Dumnezeu Care, cu mijlocirea Maicii Domnului (la Praznicul căreia - 8 septembrie - s-a semnat aprobarea recunoașterii Episcopiei de către Președintele Consiliului de Miniștri), a sfinților ocrotitori ai parohiilor noastre, a tuturor sfinților români și a sfinților care s-au proslăvit pe pământul Italiei, ne-a binecuvântat și ne binecuvintează pe toți cu darurile Sale cele cerești și pământești.

DEPARTAMENTUL DE INFORMARE ȘI MASS MEDIA AL
EPISCOPIEI ORTODOXE ROMÂNE A ITALIEI

Inaltarea Sfintei Cruci


Inaltarea Sfintei Cruci    Inaltarea Sfintei Cruci este praznuita pe 14 septembrie. Este cea mai veche sarbatoare inchinata cinstirii lemnului sfant.

In aceasta zi sarbatorim amintirea a doua evenimente deosebite din istoria Sfintei Cruci:

- Aflarea Crucii pe care a fost rastignit Mantuitorul si inaltarea ei solemna in fata poporului de catre episcopul Macarie al Ierusalimului, in ziua de 14 septembrie din anul 335;

- Aducerea Sfintei Cruci de la persii pagani, in anul 629, in vremea imparatului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste in biserica Sfantului Mormant (a Sfintei Cruci) din Ierusalim.
Sfanta Cruce a fost aflata din porunca Sfintei imparatese Elena, mama Sfantului Imparat Constantin cel Mare. Datorita acesteia s-au gasit pe Golgota trei cruci. Pentru a afla care a fost crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul si care sunt crucile talharilor rastigniti odata cu El, patriarhul Macarie le-a spus sa atinga pe rand crucile de o femeie moarta. Femeia a inviat in momentul in care a fost atinsa de cea de-a treia cruce, cea pe care a fost rastignit Hristos.
Dupa aceasta minune, Patriarhul a poruncit inaltarea Sfintei Cruci la un loc inalt, de unde sa o poata vedea tot poporul.
Cand imparatul persan Hosroe a cucerit Ierusalimul, a luat cu el Crucea Domnului in Persia. Sfanta Cruce a ramas aici timp de paisprezece ani, pana cand Hosroe a fost invins de imparatul Heraclie, care a dus sfanta cruce in Ierusalim.
Inaltarea Sfintei Cruci se serbeaza cu post, pentru ca ea ne aduce aminte de patimile si moartea Mantuitorului.
Tot astazi, facem pomenirea:
- Adormirii in Domnul a Sfantului Ioan Gura de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului;
- Imparatesei Plachila;
- Sfintilor Parinti care au participat la Sinodul al VI-lea Ecumenic;
- Sfantului Mucenic Papa;
- Sfantului Mucenic Teoclit;
- Sfantului Valerian, pruncul;
- Sfantului Cuvios Mucenic Macarie de la Manastirea Dionisiu (Muntele Athos).
Maine, facem pomenirea Sfantului Ierarh Iosif cel Nou de la Partos.

Pilda zilei

Avva Macarie i-a zis avvei Zaharia: "Spune-mi ce trebuie sa faca monahul?". Acesta ii raspunde: "Pe mine ma intrebi, parinte?". Avva Macarie zice: "Am incredere in tine, copile Zaharia. Cel de sus ma indeamna sa te intreb". Atunci Zaharia ii spune: "Dupa mine, parinte, a fi monah inseamna a sta impotriva ta insuti in toate".
 

luni, 12 septembrie 2011

GÂNDUL ZILEI

“Crucea, (…) izvor de
tamaduire, (…) usa
Tainelor, (…) arma pacii,
(…) veselia sufletului
meu”.
(Acatistul Sfintei Cruci)

MERINDE PENTRU SUFLET 12/09/2011

http://www.diocesiortodossa.it/merinde/merinde12septembrie.pdf

Pilda zilei

Cativa fraţi de la Sketis s-au dus la Avva Antonie, iar ca sa ajunga la el, s-au urcat intr-o barca, unde au intalnit un batran care, si el, dorea sa mearga intr-acolo. Fratii insa nu-l cunosteau. Si, asezandu-se in barca, au prins a vorbi vorbe de-ale Parintilor si din Scriptura, precum si despre lucrul lor. Batranul tacea. In port, au vazut ca si batranul mergea la Avva Antonie.
Cum au sosit, Avva Antonie le-a zis:
- Frumoasa tovarasie ati gasit, pe batranul acesta!
Apoi, batranului i-a zis:
- Destoinici frati ai avut cu tine, avvo!
La aceasta, batranul i-a zis:
- Destoinici, destoinici, dar curtea lor n-are poarta si oricine vrea intra in grajd si dezleaga magarul!
Adica, ei vorbeau ce le venea la gura. 

sâmbătă, 10 septembrie 2011

COMUNICAT DE PRESĂ Vizita Preasfințitului Părinte Episcop Siluan în Republica Moldova


 La invitația frățească a ÎPS Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei va efectua o vizită în Republica Moldova între 9 și 12 septembrie a.c.
            Motivul principal al vizitei este participarea PS Siluan la Sfințirea Centrului Maternal În Brațele Mamei,  care este un așezământ social al Mitropoliei Basarabiei cu sediul în municipiul Chișinău.
Cu ocazia aceleiași vizite va fi lansat proiectului social Brațele Părintești, prin care Episcopia Ortodoxă Română a Italiei în colaborare cu Misiunea Socială Diaconia, a Mitropoliei Basarabiei, va aloca lunar, pentru copiii din familii numeroase sau cu probleme sociale deosebite, prin contribuții individuale sau la nivel de parohii și mănăstiri, un ajutor financiar pentru rechizite, alimente, îmbrăcăminte sau încălțăminte.
            Programul Social Brațele Părintești va fi lansat pentru un număr de 20 de copii la Parohia Ortodoxă Sfântul Vasile de la Brazi din localitatea Orhei, unde cei mici, după slujba de Te Deum, vor primi daruri pentru începutul de an școlar din partea ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Petru și din partea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan.


DEPARTAMENTUL DE INFORMARE ȘI MASS MEDIA AL
EPISCOPIEI ORTODOXE ROMÂNE A ITALIEI

Pilda zilei

Moise intalneste in desert un pastor. Petrece impreuna cu el intreaga zi, il ajuta sa-si mulga oile, iar la sfarsitul zilei il vede pe pastor ca toarna laptele cel mai gras intr-o strachina de lemn pe care o lasa pe o piatra turtita aflata la o oarecare distanta.
Moise il intreaba pentru ce a facut aceasta, iar pastorul ii raspunde:
- Acesta este laptele lui Dumnezeu.
Moise este nedumerit, asa ca ii cere sa-i explice. Atunci pastorul ii raspunde:
- Intotdeauna pun deoparte laptele cel mai bun, pe care-l aduc ca o jertfa lui Dumnezeu.
Moise, care este mult mai perspicace decat pastorul in credinta lui naiva, il intreaba:
- Si crezi ca Dumnezeu il bea?
- Da, raspunde pastorul, il bea.
Atunci Moise se simte indemnat sa-l lumineze pe sarmanul pastor si sa-i explice ca, intrucat Dumnezeu este o fiinta absolut spirituala, El nu bea lapte, insa pastorul este foarte convins ca Dumnezeu il bea, asa ca s-au certat putin pe tema asta, pana cand Moise ii propune pastorului sa se ascunda dupa niste tufisuri, pentru a vedea daca intr-adevar Dumnezeu vine si bea laptele.
In timp ce el se va duce in desert ca sa se roage, pastorul se ascunde, noaptea vine, iar in lumina lunii vede o vulpe mica furisandu-se prin desert; vulpea se uita in dreapta, apoi in stanga, dupa care se repede la strachina, lipaie tot laptele si dispare la loc in desert.
In dimineata urmatoare, Moise il gaseste pe pastor trist si descurajat.
- Cum a fost?!, il intreaba.
Pastorul ii raspunde:
- Ai avut dreptate, Dumnezeu este numai Duh si nu voieste laptele meu.
Moise este mirat ca pastorul este atat de abatut, ii spune, deci:
- Ar trebui sa fii fericit. Acum stii mai multe despre Dumnezeu decat stiai inainte.
- Asa este, raspunde acesta, numai ca singurul lucru pe care-l puteam face pentru a-mi exprima iubirea pentru El mi-a fost luat.
Moise pricepe. Se retrage in desert si se roaga fierbinte.
In plina noapte, el are o vedenie in care Dumnezeu i se arata spunandu-i:
- Moise, ai gresit. Este adevarat ca Eu sunt Duh. Cu toate acestea, am primit intotdeauna cu bucurie laptele pe care mi-l dadea pastorul acela, ca semn al iubirii lui pentru Mine; dar pentru ca sunt Duh, nu am trebuinta de lapte, asa ca-l imparteam cu acea vulpe micuta, careia ii place laptele atat de mult.

MERINDE PENTRU SUFLET 10/09/2011

http://www.diocesiortodossa.it/merinde/merinde10septembrie.pdf

vineri, 9 septembrie 2011

Rusinea alunga patimile


Trecand Efrem pe cale, din indemnare oarecare a venit o pacatoasa, cu magulire sa-l traga spre impreunare urata, iar de nu, macar sa-l porneasca spre manie, ca niciodata nu-l vazuse cineva manios.
Si a zis ei:
- Vino dupa mine!
Si apropiindu-se la un loc intru care era mult norod, a zis ei:
- In locul acesta vino precum ai voit.
Iar aceea vazand norodul, a zis lui:
- Cum putem aceasta sa facem, atata norod stand si nu ne rusinam?
Iar el a zis catre dansa:
- Daca de oameni ne rusinam, cu mult mai vartos trebuie sa ne rusinam de Dumnezeu, care vadeste cele acunse ale intunericului.
Iar ea rusinandu-se, s-a dus fara de isprava.

joi, 8 septembrie 2011

RUGĂCIUNEA DE JOI

Doamne Iisuse Hristoase,
Fiule si Cuvantul lui Dumnezeu
Tatal, care in ziua de astazi ai luat
Cina cea de pe urma, cu ucenicii
Tai, si cu mare umilinta ai spalat
picioarele lor, si ale ucenicului
care Te-a vandut!
Apoi, luand paine si vin in
mainile Tale Cele Sfinte si
binecuvantandu-le cu puterea Ta
cea Dumnezeiasca, le-ai facut
insusi Trupul si Sangele Tau, cu
care i-ai impartasit zicand: 'Luati,
mancati si beti, ca acestea sant
Trupul si Sangele Meu, pentru ca
sa se ierte pacatele voastre.' Cela
ce tot in ziua aceasta Te-ai inaltat
la cer si ai sezut de-a dreapta lui
Dumnezeu, Tatalui Tau, sa
imparatesti impreuna cu El in
veci, ca Unul-Nascut Fiul Sau
preaiubit.Rogu-Te deci, pentru
rugaciunile ucenicilor Tai, iarta
pacatele noastre, ale tuturor, ale
celor vii si ale celor raposati.
Da-mi, Doamne, lacrimi
fierbinti, ca sa-mi plang pacatele.
Darul Tau cel curatitor, care a
spalat picioarele ucenicilor Tai, sa
spele si sa curateasca inima si
sufletul meu, ca asa, cu vrednicie,
cu curatie si cu umilinta sa ma
impartasesc cu Sfintele Tale
Taine, acum si in timpul mortii
mele, iar in ora despartirii mele,
cu bucurie sa se suie sufletul meu
la Tine, fara de nici o frica,
intrebare sau impiedicare sa trec
vamile vazduhului, intrand in
marirea Ta cea cereasca. Ajuta-mi,
Doamne, ca sa Te maresc in veci,
sa ma inchin Numelui Tau Celui
Sfant. Amin.

GÂNDUL ZILEI

“Dacă ar apărea aici, acum, Domnul nostru Iisus Hristos, L-aș întreba dacă mă poate duce la Mama Lui, că eu vreau S-o întreb pe Maica Domnului, cum e să ai un copil Dumnezeu”.
                                                                            Un copil de 8 ani.

miercuri, 7 septembrie 2011

Stapani peste Egiptul patimilor

Avva Ioan Colov i-a intrebat pe monahi: "Cine l-a vandut pe Iosif? Un parinte a spus: Fratii sai. Acestuia, batranul i-a raspuns: Nu fratii, cat smerenia sa. Iosif ar fi putut spune ca este fratele lor si ar fi putut protesta sa nu fie vandut, insa a pastrat tacerea. Smerenia sa, asadar, l-a vandut. Dupa o vreme, aceeasi smerenie l-a facut stapan peste Egipt".

marți, 6 septembrie 2011

GÂNDUL ZILEI

“DACA VOM DUCE IN IMPARATIA CERURILOR PE CINEVA CARUIA II SUNT STRAINE TOATE DE ACOLO (DRAGOSTEA, COMUNIUNEA),SE VA SIMTI CA IN IAD” .
                                                     MITROPOLITUL ANTONIE
                                                                                         BLOOM

MERINDE PENTRU SUFLET 06/09/2011

http://www.diocesiortodossa.it/merinde/merinde6septembrie.pdf

Pilda zilei


Odata, o femeie i-a adus parintelui Irodion*, dupa obicei, un vas cu lapte de la capra ei.
Iar cuviosul parinte Irodion i-a raspuns:
- Nu primesc laptele, ca nu este de la capra ta !
- Ba nu, parinte - a zis femeia -, de la capra mea este.
- Dar n-ai dat-o ieri diavolului ? Cum sa primesc, ca nu mai este capra ta !
Deci, vadita fiind femeia, si-a marturisit pacatul si, luand binecuvantare, din ziua aceea nu a mai dracuit.

NOUTATE:

DIN DATA DE 06/09/2011 IN FIECARE ZI VETI AVEA PILDA ZILEI PE PAGINA PRINCIPALA  A ORTODOXIEICUUNCLICK.DACA DORITI PILDELE PE EMAIL LASATI UN COMENTARIU CU SCRIS EMAI-LUL DVS.
DOAMNE AJUTA.
                                                 ANDREI NICOLAE TANTAR

GÂNDUL ZILEI

”ÎMPĂRĂŢIA LUI DUMNEZEU NU SE AFLĂ ÎN VORBE, CI ÎN PUTERE; TREBUIE SĂ VORBIM MAI PUŢIN ŞI SĂ TĂCEM MAI MULT, SĂ NU OSÂNDIM PE NIMENI ŞI TUTUROR SĂ LE DĂM CINSTIRE”.
                                                                   CUVIOSUL AMBROZIE

MERINDE PENTRU SUFLET 05/09/2011

http://www.diocesiortodossa.it/merinde/merinde5septembrie.pdf

luni, 5 septembrie 2011

5 L Sf. Prooroc Zaharia, tatăl Sf. Ioan Botezătorul; Sf. Mc. Urban





5 L Sf. Prooroc Zaharia, tatăl Sf. Ioan Botezătorul; Sf. Mc. Urban


Sfântul Prooroc Zaharia, tatăl Sf. Ioan Botezătorul – Era preot din Legea Veche, la Templul din Ierusalim, în timpul împăratului Cezar August (63 î.Hr.-14 d.Hr.), la Roma, iar în Ţara Sfântă domnea Irod cel Mare, pe vremea naşterii Domnului Hristos. Zaharia preotul era căsătorit cu Elisabeta, una din fiicele lui Aaron. Sfântul Evanghelist Luca consemnează despre ei că „erau amândoi drepţi înaintea lui Dumnezeu, umblând fără prihană în toate poruncile şi rânduielile Domnului”. N-aveau însă copii, pentru că „Elisabeta era stearpă şi amândoi erau înaintaţi în zilele lor” (Luca 1, 6-7). Preotul Zaharia a intrat ca de obicei în Templu pentru a cădi şi a văzut pe îngerul lui Dumnezeu stând de-a dreapta altarului tămâierii. Acesta i-a vestit că Elisabeta va naşte la bătrâneţe un fiu, pe Ioan Înaintemergătorul, proorocire care s-a şi adeverit. După naşterea lui Ioan, în luna a şasea, s-a auzit că Irod, împăratul iudeilor, va ucide pe toţi pruncii din Betleem şi din împrejurimi, pentru a omorî pe Domnul Iisus Hristos, iar în acea perioadă s-a născut şi Ioan Înaintemergătorul. Tocmai de aceea, Elisabeta, maica lui, se temea pentru viaţa pruncului. Tradiţia ne spune că, de teamă, Elisabeta s-a ascuns împreună cu copilul într-o peşteră de cealaltă parte a Iordanului şi astfel nu a fost găsită de ostaşi. Irod a poruncit ostaşilor ca, în locul copilului, să-1 înjunghie pe tatăl său, preotul Zaharia. Astfel, ostaşii au mers la Templu, au înjunghiat pe bătrânul preot „între Templu si altar”, stropind, cu sângele său, altarul Domnului.

Tot astăzi, Biserica face pomenirea Sfinţilor Mucenici Urban, Teodor, Medimn şi a celor împreună cu dânşii, optzeci de preoţi şi diaconi; a Sfântului Sfinţitului Mucenic Avda, episcop de Hormizd (Persia), şi a arătării Sfântului Apostolul Petru împăratului Iustinian
.

vineri, 2 septembrie 2011

GÂNDUL ZILEI


“S-au dus niste frati la avva Antonie si i-au zis: «Spune-ne nouă cuvânt: cum să ne mântuim?» Zis-a lor bătrânul: «Ati auzit Scriptura? Îndeajuns vă este». Iar ei i-au zis: «Voim să auzim si de la tine, părinte». Atunci le-a zis bătrânul: «Evanghelia zice: « de te loveste cineva peste obrazul drept, întoarce-i si pe celălalt » (Mt. 5, 39). Zis-au lui: «Nu putem face aceasta». Zis-a lor bătrânul: «De nu puteti întoarce si pe celălalt, măcar pe aceea una să o suferiti (răbdati)». Zis-au lui: «Nici aceasta nu putem». Zis-a bătrânul: «Dacă nici aceasta nu puteti, nu dati în locul celei primite». Si au zis ei: «Nici aceasta nu putem». Atunci a zis bătrânul către ucenicul său: «Făle lor putină  fiertură, că sunt neputinciosi». Iar către ei a zis: «Dacă aceasta nu puteti si aceea nu vreti, ce să vă fac vouă? De
rugăciuni este trebuintă».

MERINDE PENTRU SUFLET 1/09/2011

http://www.diocesiortodossa.it/merinde/merinde1septembrie.pdf

joi, 1 septembrie 2011

Începutul Anului Nou Bisericesc

Începutul Anului Nou Bisericesc
Începutul Anului Nou Bisericesc

Ziua de 1 septembrie are o semnificaţie deosebită pentru creştinii ortodocşi, fiind începutul anului nou bisericesc.

Obiceiul calculării anului eclezial, numit şi Indiction, începând cu prima zi de toamnă vine din Antichitate. După tradiţia moştenită din Vechiul Testament, 1 septembrie este ziua în care a început crearea lumii şi, în acelaşi timp, momentul în care Mântuitorul a început propovăduirea Evangheliei Sale.

Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, a oferit mai multe detalii pentru TRINITAS TV privind tradiţiile care stau la baza stabilirii începutului anului bisericesc: „Este vorba de o tradiţie veche, iudaică, pe care biserica creştină a moştenit-o. De asemenea, tradiţia aceasta veche spune că Dumnezeu ar fi creat lumea toamna, dar şi că Mântuitorul ar fi început activitatea Sa misionară tot toamna”.

Anul bisericesc se împarte în trei mari perioade liturgice: Octoihul, Triodul şi Penticostarul.

'Anul bisericesc este împărţit în trei perioade care nu ţin de luna liturgică, ci marchează anul în funcţie de evenimentul cel mai important care este Învierea Mântuitorului Hristos. De aceea avem o parte pregătitoare numită perioada Triodului, avem perioada Penticostarului care începe cu Ziua Învierii şi se continuă până la Duminica Tuturor Sfinţilor şi avem şi perioada cea mai largă, perioada Octoihului.', a mai spus Înaltpreasfinţia Sa.

Rânduielile tipiconale prevăd citirea unor rugăciuni de mulţumire pentru anul care a trecut şi de cerere pentru cel care urmează.
 

Te Deum la Catedrala Patriarhală în prima zi a anului bisericesc



Te Deum la Catedrala Patriarhală în prima zi a anului bisericesc

În Biserica Ortodoxă a început astăzi, 1 septembrie 2011, anul nou bisericesc. Cu această ocazie, la Catedrala Patriarhală, Slujba Te Deum-ului a fost oficiată de către Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Potrivit Sfintei Tradiții aceasta este ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos și-a început activitatea pe pământ, a subliniat Preasfințitul Episcop Vicar, Varsanufie Prahoveanul, în cuvântul său de învăţătură.

“Pe acest temei, Sfinţii Părinţi de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea din anul 325, au rânduit să se sărbătoarească data de 1 septembrie ca un început al mântuirii creştinilor”, a precizat Preasfiniţia Sa.

De asemenea, Preasfiţitul Părinte Varsanufie a arătat că nu întâmplător începutul anului bisericesc este urmat de două mari sărbători şi anumeNaşterea Maicii Domnului - 8 septembrie- şi Înălţarea Sfintei Cruci - 14 septembrie, “aceasta întrucât Maica Domnului a fost pricinuitoarea mântuirii noastre născându-L pe Domnul Iisus Hristos, iar Sfânta Cruce este semnul biruinţei noastre asupra morţii cele veşnice din Patima Domnului îndurată pe aceasta pentru mântuirea noastră”.

Anul bisericesc ortodox se împarte în trei mari faze sau perioade: Perioada Triodului (perioada prepascală); Perioada Penticostarului (perioada pascală); Perioada Octoihului (perioada postpascală).